maandag 20 juni 2016

Hoe maak je een online klassenkrant met jouw leerlingen? (1)


Het maken van een online klassenkrant in het kader van een thema, project, activiteit, evenement of gewoon over wat er in een bepaalde periode in jouw groep gebeurt, is een leuke activiteit om te doen met jouw leerlingen. Vroeger werd zo'n school- of klassenkrant op papier gemaakt en - na kopiëren en nieten - meegegeven aan de leerlingen. Tegenwoordig kun je zo'n krant zonder kosten online maken en online publiceren. Leuk voor de ouders en andere belangstellenden...


Activiteiten vooraf (wel ff lezen..!)

In de blogpost 'Classroom Activities: Creating a Newspaper' op TeachHub.com lees je, hoe je in vijf stappen een 'klassenkrant' kunt maken met je leerlingen.
"Newspapers can be used as classroom activities to help improve students’ reading and writing skills. A newspaper provides students with the opportunity to enhance their cognitive skills and see how reading and writing are interconnected.
The newspaper text is predictable, which can be a great model for student writing. Having your students create their own classroom newspaper is one of the great classroom activities for them to practice their reading and writing skills, while collaborating with classmates to achieve a common goal.
Here is how you can put together a classroom newspaper with your students..." Lees het volledige artikel »
Uiteraard dien je deze '5 stappen' aan te passen aan de mogelijkheden van jouw groep. Bovendien dien je zelf - voorafgaand aan deze stappen en keuze te maken met welk (online) programma/tool jouw groep aan het werk gaat. Ook zinnig is om van te voren te kijken hoe je roostertechnisch gezien tijd vrijmaakt om met jouw groep aan de krant te werken.

Interessant artikel


Gratis 'krantenmakers' om een 'echte' online klassenkrant te maken


#1. De 'Nieuwstool' van 'Nieuws in de klas'De 'Nieuwstool' is ontwikkeld door 'Nieuws in de klas'. Je kunt de gemaakte krant online opslaan (wel even een account aanmaken), zodat er op een later tijdstip ook aan gewerkt kan worden. Is de krant af, dan kun je die printen en als 'pdf' downloaden.
Een beknopte handleiding vind je in het 'menu' aan de rechterkant onder de knop 'help'. De tool is niet ingewikkeld, maar het is raadzaam eerst de tekst 'achter' de menukeuzes (rechts) te bekijken. De hele krant is aan te passen. Je bent alleen gebonden aan de grote van de artikels. Het maximaal aantal te gebruiken woorden staat aangegeven in de artikelen. Lees ook de krant die op je scherm verschijnt als je de tool voor de eerste keer opent. Ook is het zinnig de welkomsttekst goed te lezen (menukeuze: 'welkom'). Verder wijst het zich allemaal van zelf.

Op de website 'Nieuws in de klas' vind je onder de menukeuze 'Lesmateriaal' allerlei lespakketten en lessuggesties.

#2. KrantenMaker (Vlaanderen)Met de 'KrantenMaker' maken leerlingen snel en eenvoudig een klassieke of digitale krant. De leerlingen kunnen niet alleen hun eigen krantenartikels schrijven, maar ook afbeeldingen en tekst uploaden vanaf de computers in de klas of hun eigen computer. Volgens de site is 'KrantenMaker' alleen toegankelijk voor Vlaamse scholen. Of je er dus als Nederlandse school gebruik van kunt maken weet ik niet... Om 'Krantenmaker' te gebruiken dien je een account aan te maken.
Een handleiding vind je hier »

#3. ZelfKrantMaken.nlVoor de  volledigheid noem ik 'ZelfKrantMaken.nl' ook. Persoonlijk zou ik deze krantenmaker niet gebruiken. Redenen:
  1. Je kunt de titel van de krant niet veranderen. Iedere krant die je maakt heet 'ZelfKrantMaken.nl.
  2. Je kunt i.t.t. de krantenmakers genoemd onder #1 en #2 maar één pagina aanmaken (de voorpagina). "Maak in 4 eenvoudige stappen je eigen online voorpagina van een krant."
Een handleiding vind je onder 'Hulp en veelgestelde vragen'.

Enkele opmerkingen over deze 3 tools

  • De layout van de klassenkrant die wordt gemaakt met de 'Nieuwstool' staat vast. Je bent gebonden aan de indeling zoals die is. Je kunt geen 'tekstvakken' verplaatsen of verwijderen. Over de Vlaamse 'KrantenMaker' kan ik niets zeggen. Ik heb hier geen account aangemaakt. Kijk dus zelf even.
  • Op de voorpagina van de krantenmaker 'Nieuwstool' staat in de 'tekstvakken' vermeld hoeveel woorden je ongeveer kunt gebruiken. Is het artikel te lang, dan kun je op een nieuwe pagina verder gaan. Vergeet de verwijzing niet naar 'het vervolg'.
  • De met deze 3 tools gemaakte klassenkrant kun je het beste downloaden als 'pdf' en dan publiceren bij een gratis online webdienst.

#4. Printing Press'Printing Press' is een leuke Engelstalige gratis online tool waarmee leerlingen op eenvoudige wijze op de computer een klassenkrant, brochure of flyer kunnen maken. Om deze tool te gebruiken hoef je geen account aan te maken of in te loggen!
"The interactive Printing Press is designed to assist students in creating newspapers, brochures, and flyers. Teachers and students can choose from several templates to publish class newspapers, informational brochures, and flyers announcing class events. Text added to the templates can be modified using a simple WYSIWYG editor, which allows students to choose text features, such as font size and color. Documentation for the Printing Press includes instructions for using the tool. Customized versions of the tool, which include additional instructions and more focused choices, are included with some lessons. A basic planning sheet is available to help students gather ideas before working on this interactive tool." (Bron)
Om een nieuwe krant te maken: klik op 'start' en vervolgens op 'Newspaper'. Je kunt de krant tussentijds opslaan en afdrukken als 'pdf'.

Artikel over 'Printing Press'

Ooit heb ik eens een handleiding geschreven voor deze tool. Helaas niet te downloaden. Je kunt de handleiding hier online lezen.

Hoe zet je de klassenkrant online..?


Via de schoolwebsite

Wellicht is het mogelijk om 'pdf'-documenten te uploaden naar de server waar je schoolwebsite staat. Plaats een 'link' naar de 'klassenkrant'-pdf op de pagina van jouw groep. Je kunt ook een afbeelding maken en de 'link' daar aanhangen.

Via een gratis webdienst

Je kunt de 'pdf' ook plaatsen bij een gratis webdienst en dan de 'link' naar de klassenkrant op de pagina van jouw groep op de schoolwebsite plaatsen. Ook is het mogelijk om de klassenkrant via deze webdiensten in te sluiten (embedden) op de schoolwebsitepagina van jouw groep.

Gratis diensten waar je de 'klassenkrant'-pdf kunt plaatsen


Het vervolg van deze blogpost

In deel 2 van deze blogpost komen aan de orde:
  • Een aantal gratis webtools om een klassenkrant direct online te maken en te publiceren.
  • Een klassenkrant maken met 'Microsoft Word Online'.
  • Een klassenkrant maken met 'Google Documenten'.
Mocht je aanvullingen/suggesties hebben in het kader van deze blogpost, dan kun je die kwijt bij de 'reacties'. Alvast hartelijk dank hiervoor.

>> Vervolg: 'Hoe maak je een online klassenkrant met jouw leerlingen? (2)'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.