vrijdag 24 juni 2016

Hoe maak je een online klassenkrant met jouw leerlingen? (2)


Het maken van een online klassenkrant in het kader van een thema, project, activiteit, evenement of gewoon over wat er in een bepaalde periode in jouw groep gebeurt, is een leuke activiteit om te doen met jouw leerlingen. In deel 1 van deze blogpost - 'Hoe maak je een online klassenkrant met jouw leerlingen? (1)' - kwamen de voorbereidingen voor het maken aan de orde en online 'krantenmakers' waarmee je online een klassenkrant maakt, die krant downloadt als 'pdf' en online publiceert via een gratis webdienst als 'Google Drive', 'Microsoft OneDrive' of 'Microsoft Docs.com'. 

In deze blogpost komen aan de orde:

#1. Een online klassenkrant maken met 'Yurls'

Ooit heb ik eens een artikeltje geschreven over het maken van een klassenkrant met 'Yurls'.


N.B. de voorbeeld klassenkrant die in het bovenstaande artikel wordt genoemd, staat nog online. De krant wordt blijkbaar niet meer bijgehouden, gezien de data van de berichten. Twee klassenkranten - gemaakt met Yurls - die nog wel actueel zijn, zijn 'SBO de Tandem Schoolkrant' en 'KONINGSWEB'.

Om een klassenkrant op 'Yurls' te maken kun je óf gratis een nieuwe 'Yurls'-account maken óf als je al een Yurls hebt voor je klas op die 'Yurls' een pagina maken. Let wel op! Als leerlingen aan deze klassenkrant gaan werken, hebben ze het wachtwoord en de gebruikersnaam van deze 'Yurls' nodig. Dit is dus erg link en een mogelijk gevaar voor al je bloedig verzamelde links. Beter is dus om voor dit doel een nieuwe 'Yurls'-account te maken.

Uitgebreide handleidingen zijn te vinden op Support.yurls en nieuwe mogelijkheden staan op het 'Yurls'-weblog.

Voor ieder artikeltje in je klassenkrant gebruik je een 'tekstbox'. Foto’s of plaatjes plaats je onder of boven het bijbehorende artikeltje in een 'afbeeldingen'-box. Je kunt de foto's en afbeeldingen van een 'onderschrift' voorzien. Uiteraard kun je een leuk logo voor de klassenkrant uploaden. Maak ook een box met een colofon. Zet die boven in de linker of rechter kolom. Je kunt er ook nog een inhoudsopgave (speciale box) opzetten.

In 'Yurls' kun je je boxen op een eenvoudige manier verplaatsen door deze met de muis te verschuiven. Gebruik je een nieuwe Yurls voor je klassenkrant dan kun je iedere nieuwe krant op een aparte pagina zetten. Heb je een videocamera of een (oude smartphone) dan kun je de kinderen ook filmpjes laten maken; vervolgens deze op YouTube zetten en dan via een 'video'-box op de 'Yurls' plaatsen.

Je kunt op je 'Yurls' ook een 'profiel'-box aanmaken. Hier kun je bijvoorbeeld de redactieleden hun naam in laten vermelden (om privacyredenen alleen de voornaam). Bij 'Contact' kun je het e-mailadres van de redactie zetten.

Kortom, de mogelijkheden zijn legio en met een beetje fantasie van jou en jouw leerlingen kun je een geweldig leuke klassenkrant maken. En.., het kost allemaal géén cent.

#2. Een online klassenkrant maken met 'Google Sites' of 'Blogger'

'Google Sites' en 'Blogger' zijn twee gratis webdiensten van Google en volledig gratis. Boven dien zijn deze diensten in het Nederlands. Met 'Google Sites' kun je een website bouwen en met 'Blogger' een weblog. Je kunt deze twee diensten alleen gebruiken als je een gratis account hebt bij Google.
Wil je iets doen met 'Google Sites' of 'Blogger' dan zijn deze blogposts wellicht interessant:
Je vindt in deze blogposts ook diverse handleidingen. T.z.t. wordt een vernieuwde versie uitgerold. Zie ook 'Google Apps for Work'.

Websites: 

#3. Een online klassenkrant maken met 'Google Documenten' en 'Microsoft Word Online'

Je kunt de met 'Microsoft Word' gemaakte kranten ook als webpagina online zetten. De online gemaakte kranten kun je ook bij 'Dropbox' plaatsen en vandaar uit  via een 'link' laten openen. Ook een klassenkrant gemaakt in de desktop versie van 'Word 2010' kun je als webpagina online zetten. Zie: Support Office: 'Een document opslaan als een webpagina'

Als je 'Google Documenten' gebruikt om de klassenkrant te maken, dan kun je die ook als webpagina opslaan. Dit gaat heel eenvoudig middels de optie 'Publiceren op internet'. Hoe e.e.a. in z'n werk gaat vind je in het artikel 'New Google Drive Tip- Publish Google Docs As Web Pages' op 'Educational Technology and Mobile Learning':
"Here is another handy Google Drive tip that is often overlooked by many teachers. Did you know that you can publish a Google Doc, presentation or sheet as a web page? Yes you can write a document or create a presentation and share it as a web page that students can access using the URL you share with them. Here is how to do it..." Lees het volledige artikel »

Conclusie

In een ver verleden heb ik alle drie de hierboven genoemde mogelijkheden om online een klassenkrant te maken en te publiceren uitgeprobeerd. De makkelijkste en leukste manier omdat te doen is #1: een online klassenkrant maken met het gratis 'Yurls'. Je kunt hier op eenvoudige wijze tekst, afbeeldingen, foto's, filmpjes en noem maar op toevoegen. Gewoon met een paar simpele klikken. Overweeg je dus een online klassenkrant te maken met jouw groep, dan is mijn advies: gebruik 'Yurls'.

Mocht jij nog een leuke gratis webtool weten om een online klassenkrant te maken, dan hoor ik het graag via de reacties!

Gratis te downloaden sjablonen voor een klassenkrant in 'Word'

Ik heb ze niet uitgeprobeerd. Ik weet dus niet of ze het 'doen' in de versie van 'Word' die jij op je computer hebt staan.

En hier vind je sjablonen voor 'Google Documenten':

Gerelateerde blogpost

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.