dinsdag 21 juni 2016

Treinradar(s): handige online realtime treinkaarten met actuele informatie


Je hebt 'Buienradar', 'Tekenradar', 'Hooikoortsradar', 'Fileradar', 'Muggenradar', het televisieprogramma 'Radar', 'Weet ik veel-radar' en... 'Treinradar'. De 'Treinradar' is onderdeel van de smartphone-app 'NS Reisplanner Xtra'. Voor de iPhone kun je die app vinden bij 'Apple iTunes' en voor de 'Android'-smartphones bij 'Google Play'. Als je veel met de trein reist m.i. onmisbaar!

Maar.., er bestaan ook 'Treinradars' voor je computer. En die 'Radars' kun je wellicht bij een aardrijkskundeles en of rekenles gebruiken. Hieronder vind je er vier:

#1. Treinradar - actuele vertrektijden van de treinenOp 'Treinradar' kun je de actuele vertrektijden van treinen op alle stations in Nederland bekijken.
Klik op een station op de kaart of gebruik de zoekbalk die boven de kaart staat. Daarnaast vind je een overzicht van de storingen en geplande werkzaamheden.

#2. LiveTrein - Live locaties van treinen, vertragingen en spotsOp 'Livetrein' vind je een 'treinvenster' met daarin actuele ritinformatie en 'Halteringen' de actuele vertrektijden van de trein en de perronnummers'. In beide gevallen moet je op de betreffende trein klikken op de kaart. In het 'Stationsvenster' vind je - als je op een station klikt (rede cirkel) - 'actuele reisinformatie', 'informatie en beschrijving' over/van het betreffende station en 'impressies en voorzieningen'.

#3. Actuele spoorkaart NederlandOp de 'Actuele spoorkaart Nederland' kun je zoeken op station of treinnummer/-serie. Typ je bijvoorbeeld Leiden in, dan zie je de treinen en hun bestemming rond een bepaalde tijd. Bij 'opties' kun je allerlei dingen - zoals een 'treinfilter' - instellen. Klik je op een trein op de kaart, dan krijg je allerlei informatie over deze trein te zien.

#4. Waar rijden de treinen (Treinenradar)De website 'Treinenradar live - waar rijdt mijn NS trein' opent met bovenin het scherm een irritante reclame die je gelukkig kunt wegklikken. Je moet wel goed kijken welke knop je gebruikt, want dat verschilt wel eens en voordat je het weet zit je op de site van de 'Winkel van ons allemaal'.
Op deze zie je een real-time overzicht van alle stoptreinen en intercity's van de Nederlandse Spoorwegen. De getoonde gegevens zijn actueel en op basis van GPS. Klik op een markering om een ballonnetje op te vragen met meer gegevens.

Gebruik van deze 'Treinradars' in de klas

Je kunt (één van deze 'Treinradars bijvoorbeeld gebruiken bij een aardrijkskundeles om allerlei topografische opdrachten te laten maken. Ook bij een rekenles kun je de 'Treinradars' inzetten, bijvoorbeeld met opgaven rond de aankomst en vertrektijden. Bijvoorbeeld: Je wilt naar Amsterdam. Je wilt daar om 10.00 uur zijn. Hoe laat heb je een trein? Of: Je ga met het vliegtuig naar een vakantiebestemming in Spanje. Het vliegtuig vertrekt op Schiphol om 14.30 uur. Hoe laat moet je de trein naar Schiphol nemen? Zijn er storingen...?
Je kunt e.e.a. ook combineren met de website '9292 reist met je mee'. Je kunt dan ook bijvoorbeeld de bus van de dichts bijzijnde bushalte naar het station in de opdracht opnemen.

Gerelateerde blogposts

1 opmerking:

  1. Ik wist helemaal niet dat een treinradar bestond. Ik ben blij dat ik deze blog heb gelezen, want ik reis heel vaak met de trein en zoon treinrader kan nog eens goed van pas komen! De actuele spoorkaart Nederland vind ik nog het meest praktisch. Vooral dat je een treinfilter kan instellen.

    BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.