dinsdag 23 augustus 2016

Foto's van leerlingen én leerkrachten plaatsen op de schoolwebsite en sociale media. Mag dat?

Via de volgende 'tweet' van Kennisnet (Twitter: @kennisnet):
"Worden er vandaag ook foto’s gemaakt op je school? Dit moet je weten over het delen van foto’s van leerlingen."
kwam ik bij het artikel
'Foto's van leerlingen gebruiken? Zo mag het wel'
In dit artikel schrijft Job Vos (expert privacy en uitwisseling van leerlinggegevens bij Kennisnet):
"Scholen maken bij diverse gelegenheden foto's van hun leerlingen. Wat moet je weten wanneer je een foto wilt publiceren van een leerling op de website van de school? Om de online privacy van leerlingen te kunnen waarborgen, gelden er strenge regels. 5 adviezen voor scholen..." Lees het volledige artikel »
De vijf adviezen van Vos -
  1. Vraag uitdrukkelijk toestemming.
  2. Kom elk jaar terug op de afspraak.
  3. Geef ouders toegang tot de foto's.
  4. Van Facebook tot folder: vraag specifiek toestemming.
  5. Geen toestemming is geen publicatie.
- m.b.t. het plaatsen van foto's van leerlingen op de website van de school en/of de social media die - eventueel - door de school worden gebruikt, worden in het artikel uitgebreid toegelicht. Mijn advies: je moet dit artikel zeker lezen!! Dus klik even op de 'link' naar het artikel!

Aan het eind van het artikel verwijst Vos naar een aantal interessante artikelen rond dit onderwerp:
Tevens wordt verwezen naar een tweetal brochures m.b.t. de privacy, die je gratis kunt downloaden. Deze brochures worden genoemd onderaan het artikel. Je kunt ze niet missen als je het artikel leest.

Het plaatsen van foto's van leerkrachten op de schoolwebsite...

Op veel schoolwebsites zie je foto's staan van de leerkrachten van die school. Ik vraag mij af: is aan die leerkrachten gevraagd of zij bezwaar hebben tegen het plaatsen van hun foto op de schoolwebsite of sociale media die de school eventueel gebruikt en dus openbaar verschijnen op het internet..? Of wordt er stilzwijgend aangenomen dat zij hier geen bezwaar tegen hebben en dus het vragen van toestemming niet nodig is... Of durven leerkrachten geen bezwaren te uiten tegen het plaatsen van hun foto op het internet...

Net als foto's van leerlingen kunnen foto's van leerkrachten op de schoolwebsite door kwaadwillenden worden gekopieerd. De kopieën van die foto's kunnen worden gemanipuleerd en via andere media op het internet worden verspreid en worden gebruikt om bijvoorbeeld 'leraartje te pesten'...

M.i. moeten de 'vijf adviezen' van Vos ook gelden voor het plaatsen van foto's van leerkrachten op de website van de school en/of social media waar een school gebruik van maakt. Of zie ik dit verkeerd..?

Ouders plaatsen foto's van schoolactiviteiten op Facebook, e.d. 

Ouders plaatsen door hun gemaakte foto's van leerlingen én leerkrachten, gemaakt tijdens schoolactiviteiten (schoolreisje, sportdag, afscheidsavond groep 8, e.d.) vaak op hun Facebook. Dit gebeurt buiten de school om. Als je dit zou willen tegengaan, moet je dan een algeheel 'verbod-op-het-maken-van-foto's' instellen op school, in de klas en tijdens schoolactiviteiten en een leerkracht 'aanstellen' als fotograaf..?? Hoe zou jij dit probleem oplossen..??

Foto's achter een wachtwoord..? 

Bij advies 3:  "Geef ouders toegang tot de foto's" schrijft Vos:
"Mijn advies: beveilig de foto's op je schoolwebsite en geef ouders toegang met een (eenvoudig) wachtwoord. Het is handig om die toegang - bijvoorbeeld - tegelijk te regelen met een account voor de digitale nieuwsbrief."
Mhmm., gaat zo'n wachtwoord geen 'eigen-leven-leiden' onder vriendjes, vriendinnen, opa's, oma's, ooms en tantes, enz..? Familie en vrienden willen die foto's wellicht ook wel eens zien... Dus, wat is makkelijker dan even het wachtwoord door te geven.... Hoe denk jij over dit advies van Vos en wat zou - volgens jou - de oplossing zijn...?

Webpagina artikel


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.