donderdag 18 augustus 2016

Hoe verwijder je niet gebruikte èn ongewenste 'standaard'-apps in Windows 10?

Bij vroegere 'Windows'-versies werden allerlei programmaatjes meegeleverd. In 'Windows 10' heten die programmaatjes 'apps'. Nog veel meer apps vind je in de 'Microsoft Windows Store'.
De meeste bij 'Windows 10' meegeleverde 'standaard'-apps kun je eenvoudig verwijderen, net als de apps die jezelf hebt geïnstalleerd. Er zijn echter ook 'standaard'-apps die je niet kunt verwijderen.

In deze blogpost vind je een aantal manieren om 'standaard'-apps te verwijderen. Ook apps waarvan Microsoft wil dat je ze eigenlijk niet verwijdert. Het verwijderen van deze apps lukt dus niet met de gangbare methoden. Hoe het wel kan lees je in deze blogpost.
Waarschuwing: kijk wel goed uit welke apps je verwijdert, want sommige apps zijn nodig voor een goed functioneren van 'Windows 10'.

1. Niet gebruikte apps verwijderen


A. Uitlegfilmpje ''Windows 10: software verwijderen'Samengevat:

  • Ga in 'Windows 10' naar het ''Start'-menu'.
  • Klik hier op 'Instellingen'.
  • Het venster 'Instellingen' verschijnt. Klik in dit venster op 'Systeem - Beeldscherm; meldingen, apps, energie'.
  • Het venster 'Systeem'. Klik in het menu aan de linker kant op 'Apps en onderdelen'. Het venster 'Apps en onderdelen' opent zich.
  • Je ziet hier een overzicht van de apps op de computer. Klik op de app die je wilt verwijderen (zie afbeelding 1).
Afbeelding 1
  • Klik op 'Verwijderen'. In het venstertje dat dan wordt geopend, klik je nogmaals op 'Verwijderen'.

B. Via het 'Start'-menu > 'Alle apps'


Uitlegfilmpje: 'Windows 10 - How to Uninstall a Windows 10 App'C. Via het oude vertrouwde 'configuratie scherm'


Hoe vind je het 'Configuratiescherm' in 'Windows 10'?

  • Klik op het 'vergrootglas' links op de taakbalk, naast de knop 'Start'-menu. Zie afbeelding 2:
Afbeelding 2

  • Typ in het zoekvak 'configuratiescherm'. Bovenin verschijnt in de zoekresultaten een 'link' naar het oude, vertrouwde 'configuratiescherm'. Zie afbeelding 3:
Afbeelding 3

  • Klik vervolgens op deze 'link' en het 'configuratiescherm' verschijnt. Zie afbeelding 4:
Afb. 4: Het 'Configuratiescherm'
  • Klik in het 'Configuratiescherm' op 'Programma's - Een programma verwijderen' (zie afbeelding 4).

Meer uitleg in het artikel op:

2. Ongewenste 'standaard'-apps verwijderen uit Windows 10


A. Met de gratis tool '10AppsManager for Windows 10' [Freeware]


"10AppsManager is a freeware that will allow you to easily uninstall and reinstall the default, built-in, preinstalled Windows Store apps in Windows 10. While you can always manually install, uninstall or reinstall the Store apps, the process is not so easy for the preinstalled apps. It is easy to uninstall or reinstall 3rd-party apps, but not the default preinstalled apps. What this tool from our TWC stables does, is automate the process and let you carry out the operations in a click..." Lees meer »

Lees voordat je deze tool gaat gebruiken de volgende reviews:


B. Met de gratis tool 'Windows 10 App Remover'[Freeware]In het artikel 'Standaard Windows 10 apps verwijderen' op Computer!Totaal is o.m.  het volgende te lezen:
"Windows 10 App Remover, met een briljante en originele titel, doet precies wat het zegt. Het is een gratis programma waarmee je bijna alle standaardapps in Windows 10 kunt verwijderen. We zeggen bijna, want apps als Cortana of Edge mag je niet verwijderen omdat ze teveel verweven zijn met het systeem. Het enige dat je daarvoor hoeft te doen is het programma downloaden en te starten (installatie is niet nodig en je hoeft het programma niet te starten als Administrator). Vervolgens klik je op de app die je wilt verwijderen en daarna bevestig je je keuze..." Lees het volledige artikel »


C. Met de gratis versie van het opruimprogramma 'CCleaner Free'Je kunt niet gebruikte apps en ongewenste 'standard'-apps ook verwijderen met het gratis programma 'CCleaner Free'. het bekende programma om je pc/laptop op te schonen (meer over dit programma).
In het artikel 'Kan ik (straffeloos) apps uit Windows 10 verwijderen?' op de website van de HCC las ik o.m. het volgende:
"... alle apps kunnen verwijderd worden met het programma CCleaner. Start het programma, ga naar vervolgens naar Gereedschap, selecteer de app die je wilt verwijderen en klik op Deinstalleren...." Lees het volledige artikel »
Zelf gebruik ik dit programma om regelmatig mijn laptop op te schonen en verwijder hier ook de apps mee die ik gedwonload heb, maar uiteindelijk niet gebruik.

D. Met de tool 'PowerShell'. Waarschuwing: Voor gevorderden!!Het programma 'PowerShell' vind je in 'Windows 10'. Zelf gebruik ik het niet, want ik ben niet zo gevorderd in het gebruik van 'Windows 10'. Voor de volledigheid noem ik dit programma toch, samen met een tweetal artikelen waarin je meer leest 'PowerShell' en het verwijderen van ongewenste 'standaard'-apps:

"PowerShell verwijdert apps die niet te verwijderen zijn via de normale instellingen. Onnodige apps zijn de plaag van praktisch ieder modern platform. De meeste besturingssystemen bieden een minder voor de hand liggende methode om ongewenste software te verwijderen. We gaan voor Windows 10 even aan de slag met PowerShell..." Lees het volledige artikel »

"... There are many built-in apps such as Photos, Music, OneNote, Xbox, People, Camera, etc which come preinstalled with Windows 10 and you can't uninstall them.But there is an advanced method which can be used to get rid of all or specific built-in apps in Windows 10. You can remove any desired bundled app in Windows 10 with the help of this method.The method we are talking about, includes use of PowerShell program present in Windows 10..." Lees het volledige artikel »

Tot Slot... Voor het verwijderen van apps: maak een 'herstelpunt'

Voordat je allerlei apps verwijdert, is het verstandig een 'herstelpunt' te maken. Mocht er iets fout gaan bij het verwijderen van app, dan kun je altijd nog terug naar een vorige situatie. Hoe je een 'herstelpunt' maakt, zie je in het (geluidloze)

uitlegfilmpje 'Windows 10 - Algemeen #40 - Hoe maakt u een herstelpunt'Zie ook het uitlegfilmpje: 'Windows 10 - Algemeen #41 - Hoe laadt u een herstelpunt'.

Hieronder staan een viertal artikelen over 'herstelpunten' maken:

1 opmerking:

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.