maandag 1 augustus 2016

Nostalgie! De 'Teleac'-cursus 'Internet in de praktijk' uit 1996. Schitterend!!

In de periode 26 maart 1996 t/m 7 mei 1996 presenteerde de toenmalige educatieve omroep 'Teleac' in zes televisieprogramma's de cursus 'Internet in de praktijk. Deze  programma's werden uitgezonden op dinsdagavond van 22.55 uur tot 23.55 uur en werden herhaald op zaterdagochtend van 11.00 uur tot 11.30 uur. Ik herinnerde mij die cursus in 1996 - twintig jaar geleden! - gevolgd te hebben. Onlangs vond ik bij het opruimen van een kast de bij deze televisiecursus behorende cursusmap (zie afbeelding rechts).

In de NRC van maandag 25 maart 1996 schrijft ene Lara Ankersmit in de rubriek 'NRC TV & RADIO' de volgende aankondiging van deze cursus:
"Nieuwe Internetgebruiker zal zeker schrikken (Geweldig..! Wat een kop! :-)
Teleac begint morgenavond met een cursus Internet in de praktijk. Zes uitzendingen staan op het programma, waarin de kijker stap voor stap Internet 'op' wordt geholpen. Allereerst wordt aangeraden wat dichter bij de televisie plaats te nemen alvorens de cursus van start gaat. De traagheid van de Teleac-cursus is reeds een voorproefje op het engelengeduld wat menig Internetgebruiker aan de dag moet leggen bij het 'surfen' op Internet. In de eerste uitzending van Internet in de praktijk wordt uitgelegd welke hard- en software noodzakelijk zijn voor het leggen van verbinding met het computernetwerk. Uitgegaan wordt van een windows pc (Dos) en een verbinding met Internet via een modem..." Lees het volledige bericht »

De volledige tv-cursus is terug te vinden op YouTube

Wil je deze historische tv-cursus bekijken - hartstikke leuk om anno 2016 te zien hoe het twintig jaar geleden allemaal gebeurde! - dan kun je alle delen van die cursus vinden op het 'YouTube'-kanaal van Habay511.


Hieronder heb ik deel 1 van de cursus geëmbed (ingesloten). Deze eerste aflevering duurt ongeveer 7 minuten.Hoe kwam je in 1996 op het internet..?

Als je in twintig jaar geleden het internet op wilde, ging dat via je telefoon. Je moest inbellen en met een modem werd je dan verbonden met het internet. Spannend, want lukte het ook..?? Dat modem maakte tijdens dat inbellen een zenuwslopend geluid. Zie het filmpje hieronder...


En met welke browser ging je toen 'internetten..'?

Surfen op het internet deed je in die jaren met de webbrowser 'Netscape Navigator'. 'Netscape' was wereldwijd de meest gebruikte browser. De cursus 'Internet in de praktijk' maakte gebruik van 'Netscape Navigator 1.22'

By Indolering (Own work) [CC0], via Wikimedia Commons

En printen... Dat deed je 20 jaar geleden met een matrix printer

Een printer had ik in die jaren ook al: een 'Dot matrix printer'. Deze printers hadden een karakteristiek 'zagend' geluid. Er gingen geen losse velletjes papier in, maar de 'velletjes' zaten met een 'perforatie' aan elkaar vast. Na het printen van een document moest je die vellen voorzichtig langs de perforatierand losscheuren en daarna links en rechts de 'rand' met gaatjes. En..., als het papier vastliep... Een heel gepruts om de papierstoring op te lossen. Hieronder een filmpje met het karakteristieke geluid van een matrix printer...Tot slot van deze 'geschiedenisles'


Het internet volgens Joop van Zijl - Jaaroverzicht NOS-journaal 1996


"In het jaaroverzicht van het NOS Journaal uit 1996 zat een reportage over de toekomst van het internet. Joop van Zijl legt uit waarom het internet "nog heel groot zal worden".(Bron)"
Leuk, dat ik dat allemaal heb mogen meemaken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.