woensdag 24 augustus 2016

Over het gebruik van 'QR codes' in de klas. Gebruik jij 'QR codes'?

Tijdens mijn 'zomer blogreces' zat ik wat te grasduinen in het archief van mijn oude edublog 'Vanaf de Zijlijn' en vond daar een aantal blogposts over 'QR Codes' die ik in de periode 2011 - 2013 heb geschreven.
Deze berichtjes lezende, vroeg ik mij af of het gebruik 'QR codes' in het onderwijs intussen gemeengoed en zo vanzelfsprekend is geworden dat er op edublogs na 2013 niet of nauwelijks meer over wordt geschreven. Althans dat is mijn indruk...

Een aantal dagen later las ik op het edublog 'Trendmatcher tussen ICT en Onderwijs' van Willem Karssenberg (Twitter: @trendmatcher) het bericht 'QR codes genereren'. Willem schrijft in dit bericht:
"Voor een project waarover ik in de loop van volgend jaar meer kan vertellen heb ik een aantal QR codes nodig. Nu zijn er diverse online QR code generatoren beschikbaar, maar die deden eigenlijk geen van alle wat ik precies wilde, dus heb ik op basis van een Google API en wat Javascript zelf een generator gemaakt waarbij ik makkelijk de grootte kan kiezen. Voorwaarde binnen dat project is dat de code makkelijk en op afstand goed is uit te lezen..." Lees het volledige bericht »
De in dit bericht genoemde en door Willem zelf gemaakte 'QR code generator' vind je op de pagina 'QR code generator' van zijn blog. 'QR-codes' worden blijkbaar nog steeds gebruikt binnen het onderwijs. Daarom in deze blogpost weer eens aandacht voor het gebruik van 'QR codes' in de klas...

'QR Codes' in de klas


Wat is een 'QR code'?

"Een QR-code is een bepaald type tweedimensionale streepjescode die in 1994 is ontwikkeld door Denso Wave, een dochteronderneming van het Japanse bedrijf Denso."
De website van 'Denso Wave' heet 'QR code.comen geeft ''Answers to your questions about the QR Code".
"De letters QR zijn een afkorting van Quick Response ('snel antwoord').
De code werd ontwikkeld om snel decodeerbaar te zijn. QR-codes waren oorspronkelijk bedoeld voor het identificeren van auto-onderdelen, maar worden in Japan inmiddels algemeen gebruikt in tijdschriften, op bushaltes en op visitekaartjes. In Nederland is de code steeds vaker terug te vinden op posters en in tijdschriften.
Steeds vaker worden QR-codes toegepast om makkelijker en/of meer informatie te verschaffen. Zo worden ze ook afgedrukt in tijdschriften, gebruikt op handelsbeurzen, op reclameborden en op winkelproducten. Ze worden ook steeds vaker gebruikt om gevonden voorwerpen snel terug te bezorgen, indien ze met een code gemerkt zijn. In de Belgische verkiezingen van 2014 werden ze gebruikt als verificatiestrook (stembiljet) van een elektronische stemming. De digitale munteenheid Bitcoin gebruikt QR-codes om betalingen te versturen en tevens om de munten zelf op te slaan in de vorm van een QR-sleutel. (Bron citaten: 'Wikipedia')"

QR Codes: What They Are and How to Use Them


Het boekje 'QR in de klas'

Het in 2013 verschenen boekje 'QR in de klas' geschreven door Ive Hapers (Twitter: @ivehapers) biedt heel veel informatie over het gebruik van 'QR codes' in de klas. Het is een leuk boekje om te lezen als je in jouw groep nog niet werkt met 'QR codes' en van plan bent dit te gaan doen.
Het boekje is gratis te downloaden (wel betalen met een 'tweet') op het edublog van Ive Hapers: 'QR in de klas'.

Hapers schrijft op de 'achterflap' van het boekje:
"Aan creativiteit in het onderwijs geen gebrek. De mogelijkheden om QR-codes in de klas te kunnen gebruiken werden al snel na de publieke toepassingen gewikt en gewogen. Met het juiste materiaal, een beetje tijd en enige vindingrijkheid kunnen QR-codes een echte meerwaarde betekenen voor het onderwijs. Ze geven de mogelijkheid om het analoge onderwijs te koppelen aan de digitale wereld. Met QR-codes kunnen de leerlingen zelfstandig maar doelgericht op zoek gaan naar informatie. Het geeft ze de mogelijkheid zelfstandig te leren of te oefenen. In dit boek vind je nuttige tips, toepassingen en inspiratie om aan de slag te gaan met QR in de klas."
In het boekje komen o.m. de volgende zaken ter sprake:
 • Wat is QR?
 • Geschiedenis van QR
 • De structuur van een QR-code
 • Praktisch: wat je ndig hebt voor QR-codes in de klas
 • QR-generators
 • Onderwijs met QR
 • Aan de slag met QR
 • QR tips
 • URL verkorter
 • De opmaak van QR-codes: contrast werkt
 • Het juiste formaat van QR-codes op werkbladen
 • Test uit: het testen van QR-codes
 • Gebruik de meerwaarde
 • Verduidelijk: plaats er een tekst bij zodat het duidelijk is wat er gescand wordt
 • Scantips
 • QR inspiratie.
 • Dit hoofdstuk staat vol met lesbeschrijvingen en lesideeën waarbij je QR-codes moet gebruiken.
 • Nog meer QR in de klas: hier vind je “links” naar websites waar je nog veel meer info kunt vinden om QR-codes toe te passen in het onderwijs.
Veel materiaal is ook te vinden op de 'Yurls' van Ive Hapers: 'QR in de klas'. Deze 'Yurls' is een handige aanvulling op zijn boekje en omvat de volgende pagina’s: 'Wat is QR?', 'QR toepassingen', 'QR maken (eenvoudig)', 'QR maken (geavanceerd)', 'QR readers', 'QR in de klas gebruiken', 'QR inspiratie', 'QR fiches', 'QR werkbladen' (is leeg) en 'QR leesvoer' (interessant om te lezen en te bekijken is het hier gelinkte 'QR4 Blog'.

Andere interessante 'QR code'-bronnen


Op de 'Yurls' van juf Linda Humme vind je twee pgina's over 'QR codes':

Op de 'Yurls' van 'Juf Tiny Centrumschool Beveren-Waas' de pagina:

En…, als je hier nog niet genoeg aan hebt, moet je maar eens zoeken op www.yurls.net. In de 'Yurls zoekbalk' vul je in 'QR-codes'. Klik vervolgens op het blauwe knopje met 'Yurls' en je vindt nog veel meer over QR-codes.

Op de website 'Martijn de Winter | Ondernemer in Onderwijs bij OinO' de pagina's


Recente online artikelen over het gebruik van 'QR-codes' in de klas

Educational Technology and Mobile Learning: 'Teachers Guide to Using QR Codes in Classroom' (2016).
In dit artikel een verwijzing naar het filmpje 'Ideas for Using QR Codes in the classroom'

Bron: YouTube - 'Ideas for Using QR Codes in the classroom' | Red Squirrel - 02/03/2015
  Verder vind je in dit artikel 'links' naar
  • twee 'QR Code creators for the web',
  • twee 'QR Code creators/readers for iPad',
  • twee 'QR Code creators/readers for Android'.
  en vier 'links' naar Engelstalige online artikelen over het gebruik van 'QR codes' in de klas:
  Andere artikelen over 'QR codes'

  Gratis online tools om 'QR codes' te maken

  De onderstaande 'QR code'-generators zijn gratis en direct te gebruiken. Je hoeft dus géén account aan te maken en kunt de 'QR-code' na het genereren direct opslaan op je computer. De  onderstaande 'QR code'-generators kunnen een 'Qr-code maken met een tekst, hyperlink, locatie, vCard, pdf, MP3, e.d.

  Handige tip als je een 'QR code' maakt van een hyperlink'

  Op het 'ICT&Onderwijs Blog' van Pierre Gorissen vond ik een oud berichtje (2011) over 'QR codes' met een tip die ik nog niet kende. In de blogpost 'De compexiteit van een QR-code' las ik dat het verschil maakt in de grootte van de afbeelding van je 'QR-code' als je een lange 'link' of korte 'link' in de code gebruikt. De grootte van de afbeelding van de 'QR-code' is weer van belang voor het kunnen scannen van de afbeelding met je smartphone. De grootte van de afbeelding wordt o.m. bepaald door de lengte van een link. Je kunt die link kleiner maken door zogenaamde 'URL-verkorters' te gebruiken, bijvoorbeeld Bitly.com of Goo.gl. Ben je geïnteresseerd in hoe het precies werkt, dan moet je dit artikel van Pierre even lezen. Zie ook hier.

  Heb je een 'Google'-account, dan krijg je bij 'URL-verkorter' Goo.gl ook de statistieken van de betreffende verkorte URL te zien. Klik hiervoor op 'Details'. Je krijgt dan een nieuwe pagina met statistieken, maar ook de 'QR-code' van de betreffende site. En die 'QR code' kun je weer gebruiken (selecteren, kopiëren en ergens plakken).

  In mijn 'Google Chrome'-browser gebruik ik de extensie 'goo.gl URL Shortener'. Als je op een bepaalde website bent en je klikt op het icoontje dan krijgt je behalve de verkorte URL van die website ook de 'QR-code'. Je kunt deze extensie dus ook gebruiken om een 'QR-code' te maken. De afgebeelde 'QR-code' is wel erg klein, maar via een klik op de rechter muisknop kun je de 'QR-code' in een nieuw tabblad openen. In de adresbalk staat dan de URL van die 'QR Code', bijvoorbeeld: http://chart.apis.google.com/chart?cht=qr&chs=120x120&choe=UTF-8&chld=H|0&chl=https://goo.gl/0pvsVx. Door nu de afmetingen 120x120 te veranderen in bijvoorbeeld 400x400 wordt de 'QR Code' groter. Je kunt de afbeelding dan gewoon opslaan of kopiëren.

  'QR code' scanners voor je smartphone en/of tablet

  Wil je een 'QR-code' kunnen lezen dan heb je een app nodig om de 'QR code' te scannen. Na het scannen verschijnt de inhoud van de 'QR code' op het scherm van je tablet of smartphone.
  Op mijn smartphone gebruik ik zelf de 'Barcode Scanner van het ZXing Team'.
  Om 'QR-codes' in mijn browser (Google Chrome) op mijn laptop te kunnen scannen/lezen gebruik ik de 'Google Chrome'-extensie 'QRreader beta'.

  Gebruik jij 'QR codes' in jouw groep..?? Zo ja, dan ben ik heel nieuwsgierig waarvoor jij die in jouw groep gebruikt en welke 'QR-code'-generator en scanner jij gebruikt. Jouw reactie stel ik zéér op prijs!

  Geen opmerkingen:

  Een reactie posten

  Plaats hier je reactie.

  Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.