donderdag 15 september 2016

Gespot! 'Lespret': snel, eenvoudig en online lesvoorbereidingen maken

Op het edublog 'Onderwijs Tools' (Twitter: @onderwijstools) van Sander Gordijn en Merel Troost, spotte ik in de blogpost 'Gratis leerkrachten.tool: Lespret.nl – Maak samen met je duocollega een digitaal weekrooster!'

Op de website Lespret.nl maak je "snel, eenvoudig en online jouw lesvoorbereidingen. Je kunt jouw lessen en die van jouw duo klassen inzien in een maand, week en dagoverzicht. Ben je een dag afwezig? Deel dan met één klik op de knop jouw voorbereiding met een invaller."

"Omdat het voorbereiden van lessen via Lespret tijd bespaart", zo staat op de site te lezen, "heb je meer aandacht om je te focussen op de ontwikkelen van de kinderen. Met Lespret heb je altijd overzicht. Zo kun je jouw planning per maand, week of per dag bekijken. Ook krijg je meldingen van verjaardagen en spullen die je niet mag vergeten om mee te nemen. Wil je toch je voorbereiding op papier afdrukken? Geen probleem, dat kan namelijk met één klik op de knop."
Uitlegfilmpje: 'Lespret.nl - educatieve tool voor leerkrachten'Review van Lespret.nl

Een uitgebreide review vind je op het edublog

"Soms kom je een tool tegen die je gelijkt wilt omarmen. Wij stellen je graag voor aan lespret.nl. De website om je weekplanning te maken. Meer tijd voor je echte les, minder papierwerk. Bekijk onze video review (zie uitlegfilmpje hierboven) of lees onze mening..." Lees het volledige bericht »

Samengevat...'Lespret.nl' is nog in 'bèta'

Als je op de homepage van 'Lespret' helemaal naar beneden scrollt, vind je een hoeveelheid 'links' naar o.m.
"We zijn druk bezig met het vullen van deze pagina. Lespret is momenteel in beta, wil je vast beginnen? Je kunt inloggen of een account aanmaken."
  • 'Contact'
    Deze pagina is niet te vinden. Tekst:
"404 - Pagina niet gevonden. De pagina die u probeert te bereiken lijkt niet te bestaan. Het kan zijn dat deze pagina is verwijderd of dat deze is verplaatst. Gebruikt het menu of doorzoek ons kenniscentrum."
Dat bovenstaande pagina's nog niet zijn 'gevuld' kan ik begrijpen. 'Lespret' is momenteel nog in bèta, hetgeen betekent dat e.e.a. nog in ontwikkeling is.

De 'Privacyverklaring sociaal inloggen', de 'Privacyverklaring' en de 'Algemene voorwaarden' van 'Lespret.nl'

"Bij Lespret kun je eenvoudig en snel jouw account aanmaken met een van jouw sociale media. Dit is handig omdat de meeste informatie van jouw account gelijk is ingevuld, zo kun je direct aan de slag. Maar wat gebeurd er met deze manier van inloggen?Bij het inloggen via social media geef je Lespret toestemming om gegevens uit jouw account te gebruiken zoals je naam, woonplaats, e-mailadres en profielfoto. Sociale media platformen krijgen nooit inzicht in de gegevens die jij op Lespret plaatst en er zal ook nooit iets gedeeld worden op jouw tijdlijn..." Lees verder »
  • 'Privacyverklaring'
    Ook de 'privacyverklaring' is m.i. transparant. Je weet wat je te wachten staat als je een account aanmaakt. Persoonlijk vind ik dat ze wel een hoop gegevens van je verzamelen...
    In deze 'privacyverklaring' staat ook het volgende:
"Via Lespret kunt u een betaald abonnement afsluiten."
In de 'Algemene voorwaarden' lees ik bij 'Artikel 5. Vergoeding voor de dienst'
'5.1 Lespret wordt u geheel gratis aangeboden.' 
Dat begrijp in niet helemaal. Enerzijds is er sprake van een 'betaald abonnement', anderzijds 'Lespret wordt u geheel gratis aangeboden.' Ik denk dat er in de toekomst wellicht 'te betalen' uitbreidingen zullen komen en dat hierop al wordt ingespeeld... Er wordt echter op de site geen melding van gemaakt.

Het bedrijf achter 'Lespret.nl'

In de 'privacyverklaring' vond ik informatie over het bedrijf dat 'Lespret.nl' heeft ontwikkeld. Even 'googlen' en de website van het bedrijf is ook gevonden.
Creativeorange V.O.F. in Zwolle.
Website: https://www.creativeorange.nl/

Conclusie

'Lespret.nl' is een mooi en handig initiatief van 'Creativeorange V.O.F.' en m.i. goed bruikbaar in het basisonderwijs. Ook handig in het geval dat er een 'invaller' in jouw groep komt. Scheelt een hoop werk, zeker als je plotseling ziek wordt; dan kan zo'n online lesvoorbereiding m.n. voor de invaller heel plezierig zijn.
"Ben je een dag afwezig? Deel dan met één klik op de knop jouw voorbereiding met een invaller."
Om met de woorden in het begin van de blogpost van Sander Gordijn te eindigen:
"Soms kom je een tool tegen die je gelijkt wilt omarmen. Wij stellen je graag voor aan lespret.nl. De website om je weekplanning te maken. Meer tijd voor je echte les, minder papierwerk..."

Website

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.