maandag 19 september 2016

Graphic Organizer Maker: Maak schema's in pdf-formaat om bij allerlei lessen te gebruiken

Met de 'Graphic Organizer Maker' kun je allerlei bladen met schema's (graphic organizers) maken die je bij je lessen kunt gebruiken. Het enige dat je hoeft te doen, is het schema van je keuze te voorzien van een Nederlandstalige titel en instructie. Daarna kun je het schema opslaan op je computer als 'pdf'-document en/of afdrukken.


Wat kun je met deze tool..?

"Make customized graphic organizer worksheets to use in your classroom.Choose from concept maps, KWHL charts, Venn diagrams, timelines, cycles, and more."

Eén klein 'min'-puntje...

Sommige schema's (graphic organizers) zijn voorzien van niet te wijzigen stukjes tekst in het Engels. Deze teksten kun je niet veranderen/aanpassen in de 'Graphic Organizer Maker'.

Toch is het mogelijk om met behulp van een simpele truc het schema na het downloaden helemaal naar je eigen wensen aan te passen door een gratis online 'pdf naar doc(x)'-conversie tool (bijvoorbeeld '2pdf.nl') te gebruiken. Download na de conversie het geconverteerde bestand en open het in 'Word'. Je kunt nu alle aanwezige stukjes Engelse tekst omzetten in het Nederlands.

Voorbeeld van schema met niet te wijzigen Engelse stukjes tekst:


Afbeelding 1

De tekst bij  1  (titel) en  2  (instructies) kun je in de 'Graphic Organizer Maker' in het Nederlands invoeren. De Engels stukjes tekst bij  3  kun je niet wijzigen/aanpassen. Daar moet je de hierboven beschreven 'truc' voor toepassen! Je kunt dan ook 'Name' veranderen in 'Naam'. Uiteraard kun je in 'Word' nog veel meer zaken veranderen/aanpassen (als je dat wilt).

Hoe werkt de 'Graphic Organizer Maker'?


Afb. 2: het openingsscherm van de 'Graphic Organizer Maker'

 • Hier kun je de (Engelstalige) voorbeelden bekijken door op de blauwe 'links' te klikken. Je ziet dan meteen welke soorten schema's er zijn, want ze worden geopend als 'pdf'.
 • Wil je meteen aan de slag gaan om je eigen schema (graphic organiser) te maken, klik dan op de blauwe knop:

 • Je komt dan in het volgende scherm (zie afbeelding 3):

Afb. 3: Zelf een schema maken

 • Kies bij  1  een schema.
 • Voer bij  2  de titel in die je aan het gekozen schema wilt geven.
 • Bij  3  typ je een instructie/uitleg/opdracht bij het gekozen schema.
 • Bij  4  niet klikken op 'Add default instructions', want die zijn in het Engels en dat wil je niet.
 •  5 : Als je op het 'printertje' klikt, kun je jouw schema meteen printen.
 •  7 : Klik je op de 'prullenbak' dan wordt alles verwijderd.
 •  6 : Klik op de 'diskette' om je schema te 'bewaren'. Let op!! "Your graphic organizers will not be saved after you close your browser." Je komt nu op het volgende scherm (zie afbeelding 4) waar het door jou gemaakte schema staat. Als voorbeeld staat hier 'Tijdlijn'.

Afbeelding 4: Het door jou gemaakte schema

 • Klik op de titel van jouw schema (hier dus 'Tijdlijn'). Jouw schema wordt dan getoond als 'pdf'. In dat scherm kun je het schema downloaden (en/of printen). Zie afbeelding 5:

Afb. 5: De 'pdf' van jouw schema

 • Gedownload ziet het schema er dan zo uit (zie afbeelding 6):

Afb. 6: Het gedownloade schema

 • Je kun je 'pdf'-schema nu verder aanpassen door je schema m.b.v. een 'PDF to Word'-conversieprogramma - zoals eerder beschreven - te converteren naar een 'doc/docx'-bestand en dit te openen in 'Word'. Je kunt dan bijvoorbeeld 'Name' veranderen in 'Naam'. And that's all!
Handig tooltje als je snel een schema nodig hebt!

Website

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.