donderdag 13 oktober 2016

Herrie in je klas..? Misschien heb je hier wat aan...

Herrie in de klas..?? Met je vuist op de tafel slaan en brullen: "En nu allemaal monden dicht..!!" helpt misschien even, maar het effect is waarschijnlijk van korte duur...

Er zijn - denk ik - betere middelen...

Zo vond ik op het internet een interessante boekje (pdf) over geluid op school. Dit boekje is uitgegeven door 'Leefmilieu Brussel' (2015) en dat je hier kunt downloaden: 'De Geluidsomgeving op school. Bye Bye lawaai!'.
"Het omgevingsgeluid op school is belangrijk, zowel voor het leerproces van de leerlingen als voor het welzijn van de kinderen en volwassenen die er elke dag komen.Geluiden zijn nuttig. Ze geven het verloop van een tijdsspanne aan, een dreigend gevaar, de aanwezigheid van een insect, persoon of voertuig, de goede of slechte werking van een machine ... Met onze eigen stem kunnen we informatie uitwisselen en onze gevoelens uiten. Muziek en gezang hebben een ontspannend of stimulerend effect. Geluiden brengen een school tot leven, net zoals ze dat met elke andere plek doen.Maar geluid kan ook lawaai worden en lawaai kan leiden tot overlast. Daverend, zeurend, repetitief ... lawaai kan ergeren, storen, je uit je concentratie brengen, angst aanjagen, pijn doen aan de trommelvliezen of geleidelijk je gehoor aantasten.Dit pedagogisch dossier wil leerlingen uit de basisschool bewust maken voor de kwaliteit van de geluidsomgeving van hun klas en school. Het wil de gevoeligheid van hun gehoor stimuleren en manieren laten bedenken om geluidsoverlast te beperken..."

Op de website 'Meester Tim' vond ik een 'poster' m.b.t. het maken van 'herrie' in de klas. Titel van de poster: 'Stemniveaus':

Bron: http://www.meestertim.nl/klas/stemniveaus/

De bekende 'stoplichten' voor het digibord


Stoplicht 1
Stoplicht 2
Stoplicht 3


Vindplaatsen van deze 'stoplichten'


'Stoplicht' voor gebruik in combinatieklassen

Gratis 'Geluidmeters' voor het digibord


#1. Too Noisy LiteBij 'To noisy' slaat de wijzer uit naarmate er meer herrie is. Werkt niet in alle browsers. Het werkt in ieder geval in ; 'Google Chrome'. Er zijn ook apps te downloaden voor de iPad en 'Android'-tablets. Het tooltje kun je instellen door te klikken op de 'tandwiel'-knop.

2. Bouncy BallsBij 'Bouncy Balls' gaan er 'balletjes' steeds hoger stuiteren naarmate het geluid in de klas toeneemt. Rechts op het scherm staat een 'menu' waar je de microfoon aan of uit zet, Met een schuifknop stel je de mate van stuiteren in en het aantal balletjes dat stuitert. Verder kun je kiezen voor plastic balletjes, emojis, bubbles of oogballen.

#3. ICTgames.com: 'Geluidsmeter'Ook 'Geluidsmeter' - zo heb ik het maar genoemd - is een tooltje om te gebruiken op het digibord. Het gewenste geluidsniveau kun je instellen door in het venster te klikken. Vergelijk de eerder genoemde 'stoplichten'.

Website 'De Geluidstuin'Lesmateriaal over allerlei geluiden (Leermiddelenportaal.nl)


Gebruik jij zo'n 'digibord'-tooltje of poster in jouw groep..? Zo ja, welke..?
Weet jij nog andere leuke 'geluidsmeters' of leuke posters om het geluid in jouw klas te managen, dan graag even een reactie inclusief de URL naar de tool of de poster. Alvast bedankt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.