donderdag 20 oktober 2016

Hoe en waarmee maak je een mooie infographic bij jouw digibordlessen?

Ooit schreef ik een aantal blogposts over het maken van infographics bij lessen voor het digibord.
Infographics zijn handig om bepaalde zaken uit een les samen te vatten en/of te visualiseren.
Voor het maken van een mooie infographic bij een digibordles staan op het web allerlei gratis tools. Meer over dit alles in deze blogpost.

Wat is een infographic?

"Een infographic of informatieve illustratie geeft een informatieve weergave van verschillende objecten met een combinatie van tekst en beeld. Dit kan voorkomen in de vorm van een kaart, grafiek, bord, instructieve tekening of een interactieve applicatie. Ze is bedoeld voor het overgedragen van informatie, data en kennis. Het wordt toegepast door journalisten in nieuws- en achtergrondartikelen, in financiële jaarverslagen, in openbaar vervoerssystemen als verklarend beeld, en voor wetenschappelijke of educatieve doeleinden." (Bron)
Meer over infographics lees je Frankwatching: 'Vertel meer met een infographic'. Het artikel stamt uit 2010, maar is m.i. nog steeds actueel. Zéérr verhelderend is ook onderstaande presentatie bron:Conclusie na alles wat ik tot nu toe gelezen heb over infographics

Na alles wat ik gelezen heb over 'infographics' is mijn conclusie:
 • Een infographic kan heel goed gebruikt worden als lesmateriaal.
 • Infographics kunnen worden afgedrukt op papier, zodat je jouw leerlingen er iets mee kunt laten doen.
 • Een infographic is lesmateriaal dat dat heel goed gebruikt kan worden op het digibord. Je kunt dan je infographic ook interactief maken, bijvoorbeeld een samenvatting van een les.
 • Op het internet en in de lesmethodes die je in jouw groep gebruikt staat heel veel materiaal dat je als infographic op je digibord kunt gebruiken.

Je kunt infographics (op je digibord) gebruiken als

 • Uitleg/instructie: hoe 'werkt' iets.
 • Als samenvatting van een les: 'Wat hebben we deze les geleerd..?'
 • Je kunt de infographic ook in 'stukjes snijden' en tonen na een onderdeel van jouw les. Aan het eind van die les worden al die stukjes aan elkaar geplakt tot één geheel.
 • Als 'hoe-gaat-het-ook-al-weer'-papier om in een 'spiek'-schrift te plakken.
 • Als start van je les: herhaling van het voorafgaande.
 • Infographics op de klassenpagina op de schoolwebsite of op je klassenblog bij het maken van huiswerk. Ook handig voor bij het huiswerk helpende ouders:-)
Ongetwijfeld zijn er nog veel meer toepassingen te bedenken…

Je zou zelfs infographics voor de website van de school kunnen maken. Ik denk dan aan allerlei informatie over de school, bijvoorbeeld:
 • Wat doet jouw school met ICT en waarom (visie).
 • Plattegrondje(s) van het schoolgebouw.
 • Allerlei andere relevante informatie. Niet als 'saaie' tekst weergegeven, maar in een aantrekkelijk ogende infographic.
 • De schoolregels.

Mooie voorbeelden van interactieve infographics

Voorbeeld 'vensterplaat Hunebedden'
Op de website 'Entoen.nu - De canon van Nederland' viind je de zgn. interactieve 'vensterplaten'. Prachtige voorbeelden van interactieve infographics.

Nog meer interactieve infographics vind je in mijn blogpost '100 Gratis interactieve animaties om te gebruiken op je digibord'.
"Op de website van 'de Bibliotheek' vind je 100 prachtige gratis interactieve animaties over de aarde, de mens, techniek en dieren & planten. Je kunt de animaties ook downloaden om ze offline te bekijken. Uiteraard kun je ze ook in 'volledig scherm' bekijken..." Lees Meer »
Fantastisch mooi materiaal om te gebruiken op je digibord!

Zelf infographics maken kost tijd!

Ik ben mij ervan bewust, dat het uitdenken en maken van (interactieve) infographics die naadloos passen bij je lessen best veel tijd kost, maar aan de andere kant: op het web allerlei is allerlei kant-en-klaar materiaal te vinden dat je zo kunt gebruiken. Bovendien vind je op het web allerlei (gratis) tools waarmee je prachtige infographics kunt maken. Ook is het zo, dat je zo’n infographic maar één keer hoeft te maken en meerdere jaren kunt gebruiken. Hooguit dien je e.e.a. na te lopen, om te kijken of de informatie nog klopt.

Op mijn Scoop.it! 'Infographics in het onderwijs – Over het maken en gebruiken van infographics in het onderwijs' kun je ook de nodige informatie vinden op het gebruik van infographics in het onderwijs.

Uitgangspunten m.b.t. het maken van een infographic bij een les

Het maken van een infographic moet zo min mogelijk tijd kosten.

De webtools die je gebruikt voor het maken van een infographic moeten eenvoudig en gratis zijn.

Stap 1: Informatie verzamelen

 • Lees het betreffende hoofdstuk in het leerlingenboek en/of de handleiding.
 • Kijk of er in het leerlingenboek (handleiding) al een samenvatting staat. Zo niet: gebruik het internet en kijk of iemand al een kant-en-klare samenvatting heeft gemaakt.
 • Ook methodes verouderen. Controleer dus of de informatie die gegeven wordt in de methode (nog) klopt (check eventueel op het internet). Dat moet je natuurlijk doen, voordat je de les überhaupt gaat geven :-)
 • Heb je alle relevante informatie verzameld? Maak dan een in grote lijnen de infographic op papier. Houd het simpel. Hoe ingewikkelder de tekening, hoe meer tijd het kost om een infographic te maken.

Stap 2: De infographic maken

 • Zoek op het internet een geschikte webtool om infographics te maken.
 • Geschikte plaatjes voor een infographic kun je o.m. vinden in de 'digibord'-software van het digibord in jouw klas. Ongetwijfeld staat hier een 'galerie' met plaatjes in. Zoek in die 'galerie' naar passende plaatjes en bewaar die apart in een mapje in een mapje op je harde schijf.
 • Bij veel webtools om infographics te maken kun je ook eigen plaatjes uploaden en die heb je dus in een mapje opgeslagen op je harde schijf.
 • Biedt jouw 'digibord'-software geen geschikte plaatjes, zoek dan op het internet naar websites met gratis, auteursrechtvrije (creative commons licentie) afbeeldingen. Maak je de infographic met je 'digibord'-software, dan kun je van het resultaat een schermafdruk maken en deze bewaren of interactief te maken.
 • Maak de infographic zo mogelijk interactief. Gebruik voor dat laatste bijvoorbeeld de online tool 'ThingLink for Education'. Met een beetje fantasie en “knutsel”-werk kun je zo – op eenvoudige wijze – een leuke infographic maken.
In verband met bovenstaande vind je een interessant artikel bij

Webtools om infographics te maken

In de Vives van september 2013 (nr. 136) kwam ik bij 'Onderwijslinks' (pag. 24-25) de volgende tekst tegen:
"Infographics zijn overal. Een infographic is een afbeelding die veel informatie bevat. Vaak bestaat de informatie uit statistieken. Als u wilt weten hoe een infographic eruit ziet, kunt u eens op Google Afbeeldingen zoeken op ‘infographic’. Infographics zien er vrolijk uit, en zijn leuk om in de schoolkrant te gebruiken of tijdens een ouderavond…"
In de tekst wordt vervolgens verwezen naar het artikel op de website
Zie ook de volgende artikelen:
Zie ook het artikel: Edu-Curator: 7 Webtools om snel een mooie infographic te maken
In dit artikel worden 7 gratis en online tools beschreven waarmee je mooie infographics (informatieve afbeeldingen) kunt maken; afbeeldingen die informatie geven over een bepaald onderwerp.

Infographics maken in 'PowerPoint'

Er bestaan ook sjablonen om infographics te maken in 'PowerPoint'. Je vindt ze in onderstaand artikel:

"Wouldn't it be great if creating infographics was as simple as writing regular ol' text-based blog posts? Unfortunately, the reality is that making visual content like this usually takes a lot more time, effort, and let's face it -- skill -- than the written word. Usually.
But considering the popularity and effectiveness of visual content in marketing today, you can't just afford to throw in the towel.
That's why we decided to take all the pain and suffering out of infographic creation. Seriously -- don't throw in the towel just yet. You, too, can create professional-looking, high-quality infographics, and quickly. I'm going to prove it. First things first..." Lees het volledige artikel »


Gratis webtools om grafieken (zijn òòk infographics!) te makenMeer over infographics vind je op mijn Scoop.it! 'Infographics in het onderwijs - Over het maken en gebruiken van infographics in het onderwijs'.

Gerelateerde blogposts

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.