vrijdag 14 oktober 2016

Hoe maak je zelf 'letters' en 'speciale tekens' in Windows 10?

Op de website van 'Computer Idee' vond ik bij toeval de workshop 'Zelf letters maken'.
"Mist u ook af en toe nét dat ene handige teken of een persoonlijke krabbel? Dan is het tijd om zelf een letterteken te ontwerpen!"
Deze workshop komt uit 'Computer Idee nummer 5, jaargang 2010'! Dus nogal gedateerd, maar toch ook nog actueel, want gebruik je 'Windows 7' dan is deze workshop nog heel goed te gebruiken. Maar - zo blijkt - óók voor 'Windows 10' is deze workshop nog heel goed bruikbaar!

Maar eerste even iets over het 'Windows'-programmaatje 'Speciale tekens', want daar komen de door jouw gemaakte 'letters' en 'speciale tekens' te staan...

Waar vind je de 'Speciale tekens'


  • In 'Windows 10' vind je de 'Speciale tekens' in het 'Startmenu'. Zie afbeelding 1:

Afb. 1: Windows 10 'Startmenu'

  • Klik vervolgens op 'Accessoires' [  1  ] en dan op 'Speciale tekens' [  2  ]. Er verschijnt dan een venster. Zie afbeelding 2:

Afb. 3: 'Speciale tekens'
  • Selecteer het 'speciale teken' dat je wilt gebruiken en kopieer het teken naar het 'klembord' door te klikken op de knop 'Kopiëren'. Open het programma dat je wilt gebruiken (bijvoorbeeld 'Word', 'Word Online' of 'Google Documenten') en plak vervolgens het teken in het betreffende programma.

Hoe maak je zelf 'letters' en 'speciale tekens'?


In 'Windows 7'

Gebruikers van 'Windows 7': Zie de workshop 'Zelf letters maken' op 'Computer Idee'. Hier staat precies beschreven wat je moet doen.

In 'Windows 10' (geldt ook - denk ik -voor 'Windows 8.1')

Aan het slot van de 'Workshop' lees je:
"Ook in XP en Vista is de Editor voor persoonlijke tekens beschikbaar, alleen erg verstopt. In Vista klikt u op de knop Start om vervolgens in het veld Zoekopdracht starten het commando eudcedit te tikken en op Enter te drukken. In het geval van Windows XP klikt u in het menu Start op Uitvoeren, typ in het daarop geopende venster eudcedit en klik op OK."
Ik was nieuwsgierig of het programmaatje 'eudcedit' óók in 'Windows 10' zit. En zo ja, waar..?? Via de optie 'Zoeken' - het 'vergrootglas' in de taakbalk van 'Windows 10' moest het - als het bestond - te vinden zijn, zo dacht ik... Zie afbeelding 3:

Afb. 4: Zoeken naar 'eudcedit'

  • Klik op het 'vergrootglas' in de taakbalk [  1  ].
  • Typ in het 'zoekvak': eudcedit [  2  ]
  • Klik op de lichtblauwe balk onder 'Beste overeenkomst' op 'eudcedit' [  3  ].
En inderdaad: 'eudcedit' is ook aanwezig in 'Windows 10', want het programmaatje wordt geopend! Zie afbeelding 4:

Afb. 4: 'eudcedit' wordt geopend!

Hoe 'eudcedit' werkt...?

"De editor is een eenvoudig tekenprogramma, met de bekende gereedschappen in de balk aan de linkerkant. Alles in puur zwart-wit, want lettertekens kennen maar twee kleuren. Toch zijn daar met een beetje fantasie nog aardige dingen mee te construeren, kijk maar naar de vele lettertypes die u dagelijks voorbij ziet komen. (Bron)"

Waar vind je de door jou gemaakte 'letter' of het 'speciale teken'?

  • Open 'Word', 'Word Online', Google Documenten' of een andere tekstverwerker. Vervolgens klik je op 'Startmenu' > 'Accessoires' > 'Speciale tekens'. Zie afbeelding 1.
  • Selecteer dan in het menu van 'Speciale tekens' achter 'Lettertype' de optie 'Alle lettertypen (persoonlijke tekens)'. Daar zie je de door jou gemaakte 'letter' of het 'speciale teken' staan.
  • Selecteer jouw 'letter' of 'speciale teken' en klik op 'Selecteren'. Klik vervolgens op 'Kopiëren' en jouw 'letter' of 'speciale teken' staat op het 'Klembord'. 'Plak' de 'letter' of het 'speciale teken' in je document en klaar is Kees!

Gerelateerd artikel

Website

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Plaats hier je reactie.

Opmerking: alleen leden van deze blog kunnen een reactie plaatsen.