dinsdag 4 oktober 2016

'JeopardyLabs': een 'Spartaanse' quiz-maker voor een quiz op je digibord

Met de gratis online tool 'JeopardyLabs' kun je een quiz of 'vraag en antwoord'-spel maken voor jouw klas. De quiz kun je dan klassikaal spelen op je digibord. Registratie is niet nodig. Je moet alleen een wachtwoord invoeren. Dat wachtwoord moet je heel goed onthouden, want als je achteraf nog iets wilt wijzigen, heb je dit wachtwoord nodig om je quiz terug te vinden.
"JeopardyLabs allows you to create a customized jeopardy template without PowerPoint. The games you make can be played online from anywhere in the world. Building your own jeopardy template is a piece of cake. Just use our simple editor to get your game up and running."
 

Uitlegfilmpje 'JeopardyLabs'Je quiz is klaar. Wat dan..?

Als je quiz af is en online is opgeslagen krijg je twee unieke URLs. Die moet je dan ergens bewaren of opslaan, bijvoorbeeld op jouw Yurls. De ene URL geeft (samen met je wachtwoord) toegang tot het 'edit'-gedeelte. Hier kun je wijzigingen aanbrengen. De andere URL is de URL die je moet gebruiken om jouw quiz te (laten) spelen. Zorg er dus voor dat je die URLs én het wachtwoord ergens goed bewaard! Je kunt je uiteraard ook gratis registeren. Je hebt dan o.m. de mogelijkheid om je quiz van het web te verwijderen.

'Spartaans...'

Je start met een blanco sjabloon (template) waarmee je jouw eigen 'vraag en antwoord'-spel kunt bouwen. Het is verstandig om vooraf de 'Frequently Asked Questions' te lezen. Je kunt die vinden onder de optie 'About'. In deze FAQ staat o.m. de vraag:
"How do I add pictures and other multimedia?"
Het antwoord is kort en bondig:
"I allow you to add HTML in your questions and answers. Simply insert your img tag where you want your image to show up. If you don’t know HTML, find someone who does."
Kortom, het toevoegen van afbeeldingen is dus mogelijk. Ik heb het niet uitgeprobeerd. Of het inderdaad lukt, kan ik je dus niet vertellen.

Je kunt je 'vraag en antwoord'-spel ook downloaden en op je eigen pc bewaren. Uiteraard kun je de quiz ook op je digibord gebruiken.

Een beetje verwarrend is, dat de vraag die je stelt en invoert in het hiertoe bestemde tekstvak van de editor in de quiz zelf het antwoord is. Het antwoord op je vraag is in de quiz de vraag. Het wordt wel aangegeven, maar als je er overheen leest, krijg je misschien niet datgene wat je verwacht. Ik heb het omgedraaid. In plaats van het antwoord stel je de vraag en in plaats van de vraag, typ je het antwoord in. Een beetje improviseren dus. Het is – denk ik – ook erg handig om van te voren de vragen en antwoorden op een kladje te schrijven.

Iedere vraag die je invult bij een rubriek is een aantal punten waard. De spelers (teams) kunnen kiezen uit een vraag uit een bepaalde rubriek die een hoeveelheid punten (100, 200, 300, enz.) waard is. Er kunnen maximaal 12 teams tegen elkaar spelen. De puntentelling wordt niet automatisch bijgehouden. Dit moet je handmatig doen door bij een goed antwoord op de + onder het betreffende team te klikken. Bij een fout antwoord klik je op de . Tja, het is Spartaans :-)

Kleuren, achtergronden, e.d. kun je niet aanpassen. Het enige dat je kunt is jouw quiz een titel geven, rubrieken invullen en de vragen en antwoorden intypen. Maar omdat 'JeopardyLabs' zo eenvoudig is, kan iedereen het gebruiken en een quiz of  'vraag en antwoord'-spel bij zijn lessen maken. Als je jouw leerlingen de 'link' (URL) geeft, kunnen ze het spel ook thuis spelen.

Handleidingen

"The best way to learn about JeopardyLabs is to mess around! Make sure you read everything on each page, and click all the links. This isn't an antiques store, you won't break anything. If you still need help, here are some questions I get asked way too much..."

Voorbeeld 'quiz'

Je kunt de door mij gemaakte 'quiz' bekijken met de link http://jeopardylabs.com/play/landen-hoofdsteden-bergen-rivieren-zeeen. Ik heb slechts een paar vragen en antwoorden gemaakt. Op de site zelf kun je nog meer voorbeelden vinden om eens mee te spelen.


Mocht je zelf iets gaan maken met 'JeopardyLabs', deel de link dan a.u.b. met de lezers van dit blog en plaats die link dan bij de 'reacties'. Alvast bedankt. En nogmaals: verwacht niets flitsend; het is - zoals gezegd - een eenvoudig en 'Spartaans' tooltje!

Van dezelfde maker

 • 'Crossword Labs': "Crossword Labs is the simplest way to build, print, share and solve crossword puzzles online. It's free, fast and easy." Gratis en je hoeft geen account aan te maken.
 • 'Testmoz' (een gratis 'toets'-generator): "Create automatically graded online tests for free!" Er zijn 4 soorten vragen mogelijk. Erg gedateerd!

Website


Gerelateerde blogposts

  2 opmerkingen:

  1. Flippity heeft ook een mooie Jeopardy tool....

   BeantwoordenVerwijderen
   Reacties
   1. Jacques, dank voor de aanvulling.
    Om die 'Jeopardy'-tool te gebruiken, moet je een 'google'-account hebben, want e.e.a. wordt gemaakt in een 'Google Spreadsheet'.

    Verwijderen

  Plaats hier je reactie.

  Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.