donderdag 17 november 2016

Gezichten en voorwerpen onherkenbaar maken op foto's en 'YouTube'-filmpjes

Het publiceren (openbaar 'delen') van foto's waarop leerlingen en leerkrachten staan, bijvoorbeeld op Facebook, Twitter, klassenblog en website van de school is gebonden aan 'privacy'-regels. Ouders moeten namelijk toestemming geven voor het publiceren van foto's waar hun kind op staat. Ook leerkrachten moeten hiervoor toestemming geven. Dit geldt óók voor filmpjes die tijdens enige schoolaciviteit worden gemaakt. Meer informatie hierover vind je in mijn blogpost 'Foto's van leerlingen én leerkrachten plaatsen op de schoolwebsite en sociale media. Mag dat?'

Het is natuurlijk jammer en sneu als ouders en/of leerkrachten deze toestemming weigeren te geven en een leuke foto of leuk filmpje hierdoor niet geplaatst kan worden op een sociaal netwerk, klassenblog of de schoolwebsite. Een oplossing zou kunnen zijn de gezichten van betreffende leerlingen of leerlingen op de foto of in het filmpje onherkenbaar te maken. Maar ook dit moet je bespreken met de betreffende ouders en/of leerkrachten. Wellicht dat zij dan wel toestemming geven.

Het onherkenbaar maken van gezichten en of objecten (bijvoorbeeld kentekenplaten van auto's) op foto's en in filmpjes heet 'blurren' en dient om de privacy te beschermen. Achtereenvolgens worden besproken het 'blurren' van
 1. gezichten en voorwerpen op foto's,
 2. gezichten en voorwerpen in 'YouTube'-filmpjes.

1. Gezichten en voorwerpen onherkenbaar maken op foto's


Foto's 'blurren' in 'Paint'

Geblurd in Paint
Op het weblog 'Gerrit's Place' vond ik onderstaande truc om in 'Paint' - een tekenprogrammaatje dat iedereen heeft die een 'Windows' desk- / laptop heeft - een foto te 'blurren'. 'Paint' zit 'ingebakken' in Windows. In 'Windows 10' vind je 'Paint' als je het 'Windows-menu' opent en vervolgens klikt op 'Accessoires' > 'Paint'.
 • Selecteer het gebied van de foto dat je wilt 'blurren'. 
 • Houd nu de CTRL-toets ingedrukt en toets een aantal keren op de '-' toets in het numerieke gedeelte van het toetsenbord. Het geselecteerde gebied wordt steeds kleiner.
 • Vervolgens houd je weer de CTRL-toets ingedrukt en toetst op de '+' toets in het numerieke gedeelte van het toetsenbord, totdat de selectie weer de originele grootte heeft.
Blijkt het gezicht / object niet onherkenbaar genoeg te zijn, herhaal dan bovenstaande handelingen. Onthoudt dan wel het aantal malen dat je op de '- ' toets hebt gedrukt, want je moet evenzoveel keren op de '+' toets drukken.
Let erop dat je het geselecteerde gedeelte ook niet te klein maakt, want als je het daarna weer gaat vergroten, is de hele foto verknoeid. Je moet het gewoon even uitproberen.

Persoonlijk gebruik ik zelf het geweldige 'open source'-programma 'Greenshot' om foto's te 'blurren'. 'Greenshot' is m.i. een 'alles-kunner' en gratis te downloaden!

PhotoHide: webtooltje dat alleen 'blurt'

Een handig webtooltje dat ik tegenkwam is PhotoHide (gratis - géén account nodig - online, dus niks downloaden). Met dit webtooltje kun je alléén 'blurren'. Ik heb het tooltje niet uitgeprobeerd!

Bron: YouTube - 'Photohide.com howto' | ThePhotoHide - 08/10/2015
Op het internet staan genoeg gratis te gebruiken fotobewerkingsprogramma's waarmee je foto's kunt 'blurren'.

Nòg twee gratis webtools om gezichten, teksten en voorwerpen onherkenbaar te maken

In het artikel 'How to Easily Pixelate or Blur Your Images Online' op de website 'Makeuseof' kwam ik twee handige en gratis webtooltjes tegen waarmee je personen, teksten (bijvoorbeeld namen) en objecten onherkenbaar kunt maken. Ook hoef je geen account aan te maken. De uitleg van beide tooltjes vind je in het genoemde artikel en bij de tooltjes zelf.

2. Gezichten en voorwerpen onherkenbaar maken in 'YouTube'-filmpjes

Onderstaand filmpje is ondertiteld in het Nederlands!


Samengevat...

Om van deze 'YouTube'-mogelijkheid gebruik te kunnen maken, dien je wel over een 'YouTube'-kanaal te beschikken. Als je regelmatig filmpjes op 'YouTube' plaatst, zul je zo'n kanaal wel hebben.
 • Ga naar je videokanaal.
 • Klik op Videobeheer.
 • Kies betreffende video en klik op Bewerken.
 • Kies in het keuzemenu Optimalisaties.
 • Klik hier op Vervagingseffecten > Aangepast vervagen. Knop Bewerken.
Zie ook de blogpost op Free Technology for Teachers: 'Protect Student Privacy With Face Blurring In YouTube' en het uitlegfilmpje 'How to Blur Faces & Objects in YouTube Videos' bij deze blogpost.

Op het 'YouTube Help Center' staat het volgende te lezen

Klik op het tabblad Vervagingseffecten > Aangepast vervagen > Bewerken om objecten of personen in de video te vervagen en te volgen.

Klik en sleep met je muisaanwijzer over het gebied dat je wilt vervagen. De tool vervaagt en volgt het object of de persoon in de video. Je kunt ook het volgende doen:
 • De vervagingsrechthoek verplaatsen: klik op het vervaagde gebied en sleep het naar een andere plek.
 • Het formaat van de vervagingsrechthoek aanpassen: versleep een hoek van de rechthoek om het vervaagde gebied groter of kleiner te maken.
 • Het moment van vervaging wijzigen: klik en sleep de uiteinden van de tijdlijn om in te stellen wanneer de vervaging start en eindigt.
 • De vervagingsrechthoek vastzetten: klik op Vergrendelen in de tijdlijn om te zorgen dat de vervagingsrechthoek op dezelfde plek blijft staan.
 • Meerdere gebieden vervagen: klik en sleep met je muisaanwijzer over andere gebieden die je wilt vervagen. 

Gezichten vervagen

Klik op het tabblad Vervagingseffecten > Gezichten vervagen >  Toepassen om automatisch gezichten te vervagen in de video.

Tip: Bekijk een voorbeeld van je gewijzigde video in de videospeler. Sleep de lijn naar het midden, zodat je de video's naast elkaar kunt bekijken. Als je alle wijzigingen ongedaan wilt maken, klik je op Origineel herstellen. (Bron)

Uitlegfilmpje 'Hoe maak je iemand onherkenbaar in een Video'Onderschrift bij het filmpje:

"Hoe maak je iemand onherkenbaar in een Video? Hoe kun je een object of gezicht in een video blurren? Dit kun je automatisch doen (niet aanbevolen) of handmatig blurren! Dus wil jij een gezicht onherkenbaar maken in video? Dan moet je zeker deze blur video even kijken! (Bron)"

Gerelateerde blogpost

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.