dinsdag 22 november 2016

'GroupZap': Online brainstormen op het digibord tijdens een teamvergadering

Waarschijnlijk komt de volgende situatie jou wel bekend voor: een teamvergadering of een cursus; op de muur van de vergaderruimte zijn - met enkele stukken plakband - een paar grote witte vellen tekenpapier bevestigd. Ieder van de aanwezigen heeft zo’n geel memoblaadje (Post It) met plakrand gekregen. De voorzitter/cursusleider dumpt een idee, een item, een plan, een stelling o.i.d. in de groep en iedereen moet dan daarover zijn gedachten opschrijven op dat memoblaadje. Heb je dan jouw idee of wat dan ook opgeschreven, dan moet je dat memoblaadje op één van de witte tekenvellen plakken. Gegarandeerd dat één van die vellen van de muur valt. Als alle memoblaadjes zijn opgeplakt, gaat de voorzitter/cursusleider al die blaadjes bespreken, clusteren, enz. enz. Maar het kan ook anders...

Vergader je in een ruimte (klaslokaal) met een digibord en maak dan gebruik van de gratis online tool 'Groupzap'. Met 'Groupzap' doe je al het bovenstaande digitaal.
"The easiest way to brainstorm and document your thoughts and strategies. The power of many: use GroupZap to create breakthrough brainstorming sessions with your team. GroupZap is a tool for you and your team to collaborate on ideas in real-time, even if you’re not in the same room. Use it during conference calls whenever you’d use a whiteboard, or reach for a piece of scrap paper, in a face to face meeting."

Filmpje: 'GroupZap - A New Creativity Tool'De gratis versie van 'GroupZap'

Met de gratis versie van 'Groupzap' kun je zoveel 'brainstorm'-borden maken als je wilt. Wil je achteraf nog iets veranderen aan een 'brainstorm'-bord dan moet je dat binnen 24 uur doen, tenzij je overstapt naar een betaalde versie. Maar op een andere pagina staat:
"Your board will stay active for 7 days - then it will need to be unlocked. However, you can create new whiteboards for free at any time."
Kortom: gewoon even uitproberen wat juist is...

Je 'brainstorm'-bord mag niet groter zijn/worden als 100MB. Je kunt ook afbeeldingen van je pc uploaden naar je 'brainstorm'-bord.

Je kunt je 'brainstorm'-bord downloaden als 'pdf'-, 'png'- of 'csv'-bestand. Handig, want dan kun je zo'n download bij de notulen van de vergadering voegen. Je kunt zo’n bord desgewenst ook delen en insluiten (embedden) op een website of weblog.

Behalve 'memo'-blaadjes kun je ook afbeeldingen, bestanden (bijvoorbeeld documenten) en hyperlinks toevoegen.

Schermafdruk van een 'probeersel'

Een account aanmaken is niet nodig. Je kunt 'brainstorm'-borden maken door een e-mailadres op te geven. Het hoeft niet je echte e-mailadres te zijn; je kunt ook 'nep' e-mailadressen gebruiken. Maar die moet je wel even onthouden ;-). Ik heb het uitgeprobeerd!

Het is verstandig de 'link' naar je 'brainstorm'-board uit de adresbalk van je browser te kopiëren en ergens op te slaan. Mocht iemand per ongeluk op de verkeerde knop van het digibord 'klikken' of de stekker eruit trekken, dan kun je - als iedereen van de schrik is bijgekomen - het 'brainstorm'-board makkelijk terugvinden.

Lees ook de


Uitleg...

Zo'n 'bord' biedt best wel veel mogelijkheden. Meer uitleg en hoe je zo’n brainstormsessie moet aanpakken, wordt uitgebreid uitgelegd op de pagina's

Website

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.