dinsdag 20 december 2016

Een berichtje typen in hiërogliefen

Komt bij geschiedenis in jouw groep 'het oude Egypte' aan de orde dan vertel je jouw leerlingen ongetwijfeld over 'hiërogliefen'.

Je kunt je leerlingen dan - online - met behulp van het 'hiërogliefen'-toetsenbord zelf berichtjes in het 'hiërogliefs' laten typen. Deze berichtjes kun je ook laten printen of via e-mail naar vriendjes, vriendinnetjes, ouders, opa’s en oma’s versturen. De leerlingen hoeven niet in te loggen, maar kunnen direct met het 'hiërogliefen'-toetsenbord aan de slag.

De toetsen op het 'hiërogliefen'-toetsenbord 'druk' je in door er met de muiscursor (handje) op te gaan staan en vervolgens te 'klikken' met de linker muisknop. Je begint op een nieuwe regel door op de 'Return'-toets te klikken. Wil je iemand attent maken op het getypte bericht via e-mail, dan klik je op de toets met het envelopje. 'Hiërogliefen'-tekens kun je verwijderen door op de 'backspace'-toets te klikken (de toets met het pijltje naar links. Overigens.., hoe je de gemaakt-tekst-in-hiërogliefen moet uitprinten wordt nergens vermeld en is nergens te vinden. Ik zou zeggen, maak er een schermafdruk van en plak dat in een 'Word'-documentje.


Mijn naam in het 'hiërogliefs'

Je kunt ook cijfers in hiërogliefen typen. Dit doe je door op de 'toets' met het toetsenbord te klikken. Het toetsenbord verandert dan in een toetsenbord met cijfers en nog wat andere tekens:


Probeer het maar eens uit! Erg leuk! Je vindt het 'hiërogliefen'-toetsenbord op deze

3 spelletjes met hiërogliefen

2. Schrijf je naam in hiërogliefen
3. Ontcijfer de volgende teksten
Opvallend...

Het valt mij op dat bij het 'hiërogliefen'-toetsenbordhet spelletje op Digipuzzle.net en de laatste twee een aantal letters verschillende 'hiërogliefen'-tekens hebben. Echter... Uit het artikel 'Egyptische hiërogliefen' op Wikipedia blijkt dat het anders zit. Gelukkig ben ik geen egyptoloog en hoef ik mij er dus niet druk over te maken... 😃, maar het heeft iets te maken met het feit dat het schrift van de oude Egyptenaren geen klinkers kent, maar 24 tekens1) (medeklinkers?). Ons alfabet kent 26 letters, waarvan er zes worden gebruikt voor klinkers (vocaal; a, e, i, o, u en y) en 21 voor medeklinkers (de y wordt zowel als klinker als medeklinker gebruikt)2)... Er zijn in deze spelletjes klinkers toegevoegd en er is een symbooltje bij bedacht (denk ik..) (Bron 1 & Bron 2).

2 opmerkingen:

 1. Ook leuk: maak een geheimschrift met afwijkende lettertypes.
  Door te googelen op 'lettertype hiëroglief' vind je veel sites waar je gratis hiërogliefen kunt downloaden. Installeer dit lettertype in je map met Fonts.
  Tik de tekst eerst 'gewoon' en verander daarna het lettertype.
  Print je tekst en laat die door een medeleerling ontcijferen. Een sleutel erbij is wel aardig ;~)
  Maak je niet druk om historische juistheid. Die is er zelden.

  Wil je iets anders of gemakkelijkers maken? Gebruik dan bijvoorbeeld het lettertype symbol, wingdings of webdings. Die staan al standaard in Word. Dit soort opdrachten is ook heel goed bruikbaar bij een thema of een speldag (schoolreis).

  Albert Lubberink

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Albert,

   Hartelijk dank voor je reactie!
   Leuke suggestie!
   Zo zou je ook een werkblad bij een onderwerp over het oude Egypte kunnen maken of een bijpassend puzzelblad...

   Verwijderen

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.