vrijdag 2 december 2016

Moet je een scriptie maken..? Dan moet je zeker deze blogpost even lezen..!

Op het edublog 'FreeTechnology for Teachers' las ik het bericht 'Cite This For Me - Cite Websites In One Click' (Byrne, 2016) over het citeren uit een (internet)bron (website, 'pdf'-document, o.i.d.). Wellicht dat deze gratis webapp en extensie handig zijn als je een scriptie of een eindwerkstuk moet schrijven. Byrne schrijft:
"Cite This For Me is a free service designed to help students keep track of the resources that they use in their research work. Cite This For Me offers a free Chrome extension that lets students cite a webpage with just one click. The free extension will format citations in APA, MLA, Harvard, or Chicago style. Students can also use the extension to highlight and save portions of the webpages that they are citing [...] Lees nde volledige blogpost ▶
Op de Nederlandse website 'Scribbr' vind je de handige 'Scribber APA Generator'. Met deze 'generator' kun je Nederlandstalige bronvermeldingen maken.
Tot slot komt kort aan de orde: hoe maak je bronvermeldingen in blogartikelen en hoe maak je een mooie bronnenlijst in 'Word'...?

De 'Chrome'-extensie 'Cite This For Me: Web Citer'

Inmiddels is er een nieuwe 'bèta'-versie van deze extensie:

De 'Chrome'-extensie 'Cite This For Me: Web Citer (Beta)'


De webapp 'Cite This For Me'


De webapp 'Cite This For Me'

Deze webapp is gratis te gebruiken. Wil je echter een bronnenlijst online opslaan, dan moet je een account aanmaken en je creditcard trekken. In de gratis versie moet je dus gewoon knippen en plakken.

Bovengenoemde gratis webapp en 'Chrome'-extensie zijn erg handig. Er is echter een minpuntje: alles is in het Engels. Maar hiervoor is een oplossing. Allerlei onderwijsinstellingen in Nederland werken vaak met de 'APA'-stijl:
"APA is een stijl die afkomstig is van de American Psychological Association (APA). Het is de belangrijkste standaard voor de sociale wetenschappen. De officiële handleiding van de APA-stijl is erg uitgebreid en kan daardoor onhandig in het gebruik zijn. [...] Veel hogescholen en universiteiten hebben een eigen beknopte handleiding geschreven voor het gebruik van de APA-richtlijnen [Bron: Scribbr: 'Samenvatting APA-stijl']."
De Nederlandse website 'Scribbr'  speelt hier op in. In de 'knowledge base' van 'Scribbr' vind je ongelooflijk veel informatie over het schrijven van een scriptie. Deze informatie wordt gratis aangeboden.

Op 'Scribbr' vind je ook de 'Scribber APA Generator'. Deze 'generator' doet precies hetzelfde als de hierboven genoemde webapp en 'Chrome'-extensie, maar is geheel in het Nederlands..!! Het gebruik van de 'Scribber APA Generator' is helemaal gratis!

De 'Scribbr APA Generator'


Schermafdruk van de 'Scribbr APA Generator'

Voorbeeld:


Voorbeelden verwijzingen in de tekst

Uit recent onderzoek (Manssen, 2016) blijkt dat ...
Manssen (2016) concludeert in recent onderzoek dat ...
In 2016 onderzocht Manssen dat ...

Literatuurlijst

Manssen, A. (2016, 18 november). Met Genially maak je interactieve afbeeldingen. infographics, presentaties en meer [Blogpost]. Geraadpleegd op 20 november, 2016, van https://edu-curator.blogspot.nl/2016/11/met-genially-maak-je-interactieve.html

Zie ook: 'Uitleg over verwijzingen in de tekst' ▶

Bronvermeldingen in blogartikelen

"Bronvermeldingen in blogartikelen plaatsen: hoe werkt dat eigenlijk? [...] Een zeer goede vraag, want hoe zit dat eigenlijk bij blogs? Moet je net als bij een wetenschappelijk artikel de auteursnaam, de naam van de publicatie en aanvullende gegevens vermelden of is een verwijzing door middel van een hyperlink voldoende om plagiaat te voorkomen?Lees het volledige artikel

Voorbeeld bronvermelding op een blog:

(1) Engelfriet, Arnoud. Legaal bloggen: Gebruik van materiaal van anderen, Ius Mentus.

Interessant om te lezen:

"Gebruik van tekst en afbeeldingen op andere sites en blogs mag niet zomaar. Veel van dat materiaal is namelijk beschermd door het auteursrecht (copyright). De wet biedt wel bepaalde uitzonderingen op het auteursrecht, zoals het citaatrecht, waarmee hergebruik soms toch toegestaan is.
Wie zijn weblog wil verfraaien met tekst of afbeeldingen, kan op Internet over elk onderwerp duizenden pagina's of afbeeldingen vinden. Op vrijwel al die pagina's, afbeeldingen en dergelijke zit auteursrecht (copyright). Die werken mag je dus niet zomaar gebruiken in je blog. Je moet toestemming vragen, of er moet bij het werk een licentie staan waarin staat dat het mag.
De wet biedt wel bepaalde uitzonderingen op het auteursrecht. Zo mag je korte stukjes citeren. Voor nieuwsberichten zijn er ook bijzondere regels. En je kunt natuurlijk ook gewoon linken naar iets waar je je lezers op wilt wijzen. Er bestaat in Nederland echter geen recht op 'fair use' van een heel werk
..." Lees het volledige artikel

Een bronnenlijst maken in 'Word'


Een 'bronnenlijst' maken in 'Word 2010'


"Sometimes, the value of scholarship is in the documents you create to prove it. Every scholar wishes not to get bogged down by paperwork. But look at it this way — the academic document advertises your credibility and the thoroughness of your research. It is also the Kevlar against plagiarism (and sometimes the cause of it).
Every academic document has its own nuts and bolts. Today, let’s talk about an important one — the annotated bibliography.
An annotated bibliography is a list of citations to journals, books, articles, and other documents followed by a brief paragraph. The paragraph(s) is a description of the source and how it supports your paper.
It is the one document that can make your and your professor’s life easier as you end your research paper with a flourish. Just how we go about using Microsoft Word for this kind of research writing is what the lines below are for
..." Lees het volledige artikel

Handleidingen

Tot slot...

Ooit heb ik op mijn oude edublog 'Vanaf de Zijlijn' (staat nu in archief) de blogpost 'Hoe citeer je op een (edu)blog uit bronnen op het internet en hoe vermeld je die bronnen?' (2015) gepubliceerd. De tekst van deze blogpost is nog steeds actueel. De afbeeldingen ontbreken helaas.
Ook kun je wellicht handige dingen vinden op de website 'Bronvermelding.nl'. Op deze website wordt uitgelegd hoe je een juiste bronvermelding schrijft en wordt verteld welke manieren er zijn en hoe deze werken.

2 opmerkingen:

  1. Bronnen bijhouden en vermelden is voor veel scholieren een probleem. Ik kom nog vaak 'Google' of 'Wikipedia' tegen als bron. Zonder verder toelichting of specificatie. De belangrijkste oorzaak is dat veel collega's op het vo de bronvermeldingen als bijzaak beschouwen. Het gaat om de inhoud van het werkstuk.

    Op ongeveer 80% van de opleidingen voor mbo, hbo en wo wordt APA gebruikt (zesde editie). Die kun je betrekkelijk eenvoudig in Word aanmaken, zoals beschreven in deze blogpost. Bovendien blijven bronvermeldingen op je computer bewaard, zodat je ze later eenvoudig opnieuw kunt gebruiken.
    Onderwijsinstellingen voor hbo en wo stellen via het eigen intranet vaak de betaalde dienst RefWorks aan hun studenten ter beschikking. De meerwaarde van die dienst is o.a. dat je bronvermeldingen én bronnen kunt delen met anderen. Na je opleiding ben je de database met bronnen vaak weer kwijt, omdat je geen toegang meer hebt, tenzij je zelf de portemonnee trekt.

    De in de blogpost genoemde diensten en extensies zijn veelal op Amerikaanse leest geschoeid en daarom niet altijd direct bruikbaar voor een Nederlandse opleiding. Mijn advies is dan ook om eerst te kijken naar de eisen die je opleiding stelt en dan pas een referentiesysteem te kiezen.

    BeantwoordenVerwijderen

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.