woensdag 1 februari 2017

Gelezen! Een interessant artikel over het maken van QR-codes

In het tijdschrift 'ComputerIdee' (nr. 3 | 10 - 24 jan. 2017 | pag. 32/33) las ik het artikel van John Vanderaart (de 'FAQman'): 'Vijftig tinten zwart-wit | Aan de slag met qr-codes':
"Waar u ook kijkt: overal ziet u qr-codes. De zwart-witte vierkantjes vormen, via de camera in uw smartphone, de poort naar bijvoorbeeld eenwebsite of een digitaal visitekaartje. Zelf maken is niet moeilijk, zoals de FAQman u hier laat zien."
Een interessant artikel waarin in begrijpelijke taal wordt uitgelegd wat QR-codes zijn, hoe je een QR-code zelf maakt en wat je met een QR-code zoal kunt doen. Dit artikel sluit mooi aan bij mijn blogpost 'Over het gebruik van 'QR codes' in de klas. Gebruik jij 'QR codes'?'

Benodigdheden om QR-codes te 'lezen' en te 'maken'?

  • Een smartphone met een 'QR-code scanner' (= 'QR-code'-lezer), te vinden en te downloaden in de diverse 'app'-stores. Deze 'QR-code scanner' heb je nodig om een QR-code te 'lezen'. Zie ook de blogpost 'Over het gebruik van 'QR codes' in de klas. Gebruik jij 'QR codes'?' onder het kopje ''QR code' scanners voor je smartphone en/of tablet'. Hier worden diverse apps genoemd.
  • Een pc (tablet) met een gratis online app (= website) om QR-codes te maken (in je browser).
  • Eventueel een printer om een document met een QR-code (= gewoon een afbeelding) te printen.

Zelf online en gratis een QR-code maken kan op deze websites

Zelf online en gratis een QR-code maken kun je op de volgende websites:

01. QR Code Generator

Engelstalig.

Je kunt een QR-code maken van platte tekst, een URL (verwijzing naar website / webpagina), een digitaal visitekaartje, een telefoonnummer of een meteen te verzenden 'SMS'-bericht.

Website / URL: https://www.the-qrcode-generator.com/
02. QR code generator

Nederlandstalig.

Je kunt een QR-code maken met tekst, een URL, een SMS, een MeCard digitaal visitekaartje, GoogleMaps en Foursquare.

 Website / URL: http://www.qr-codegenerator.nl/
03. QR Code Generator

Engelstalig.

Je kunt een QR-code maken met een URL, tekst, een VCard, SMS, telefoonnummer, locatie, gebeurtenis, e-mail en wifi.

Website / URL: http://goqr.me/
04. QR Stuff.com

Engelstalig.

Je kunt een QR-code maken met een heleboel zaken, w.o. een 'YouTube'-video, Twitter, Facebook en LinkedIn. Bekijk al de mogelijkheden op de site.

Website / URL: http://www.qrstuff.com/
05. QRCode Monkey

Engelstalig.

Je kunt een QR-code maken van een URL, tekst, e-mail, telefoonnummer, SMS, MeCard, vCard, locatie, Facebook, Twitter, YouTube, wifi en een gebeurtenis.

Website / URL: https://www.qrcode-monkey.com/

Meer 'QR-code generatoren'

Meer 'QR-code generatoren' vind je in de blogpost 'Over het gebruik van 'QR codes' in de klas. Gebruik jij 'QR codes'?', onder het kopje 'Gratis online tools om 'QR codes' te maken'.

Handleiding 'QR-code generatoren

Bij de meeste 'QR-code generatoren' wordt vermeld hoe de 'generator' werkt / welke stappen je moet zetten om een QR-code te genereren. Mijn advies: bekijk en lees goed wat er op de site wordt vermeld. Het maken van een QR-code is niet moeilijk! Een kind kan - bij wijze van spreken - de was doen.

QR-codes met een gesproken tekst

Je kunt ook QR-codes met een gesproken tekst maken. Zie mijn blogposts:

Handig om te weten..!!


De gemaakte QR-codes bewaren op je computer

De door jou gemaakte en gedownloade QR-codes kun je in een speciaal aangemaakt mapje op de harde schijf van jouw computer. Dat speciaal aangemaakte mapje kun je bekijken in 'Windows Verkenner' en fungeert tegelijk - zo zegt Vanderaart in zijn artikel - als qr-startpagina. Zie afbeelding hieronder (klik op de afbeelding om deze te vergroten):

QR-code startpagina in 'Windows Verkenner'

  • Ga naar het mapje in 'Windows Verkenner' waarin je jouw QR-codes hebt geplaatst.
  • Klik 'Beeld' aan (links boven).
  • Klik vervolgens op 'Voorbeeldvenster'.
  • Selecteer nu het bestand met de gewenste QR-code. Rechts in het venster verschijnt de afbeelding van deze QR-code.
  • Scan nu met de QR-code scanner op je smartphone / tablet het 'plaatje' van de QR-code, et voilà!

Instellingen mapje QR-codes in 'Windows Verkenner'

Toepassingen QR-codes


QR-code in je e-mail

Een QR-code is een gewoon plaatje dat je als een 'handtekening' in jouw uitgaande e-mail kunt plaatsen. Bijvoorbeeld jouw 'visitekaartje in de vorm van een qr-code.

Op je pagina bij jouw social media

Ook in de profielen van de sociale media waar jij gebruik van maakt (Twitter, Facebook, Google+, YouTube, enz.) kun je een QR-code plaatsen. je kunt zelf een qr-code op jouw weblog/edublog plaatsen.

QR-codes gebruiken in jouw groep

QR-codes kun je ook op school gebruiken in jouw groep. Zie de blogpost 'Over het gebruik van 'QR codes' in de klas. Gebruik jij 'QR codes'?' onder het kopje ''QR Codes' in de klas'.

Je kunt bijvoorbeeld een qr-code plaatsen op een werkblad. Om de kinderen (bijvoorbeeld bij huiswerk) extra uitleg te geven kun je in de qr-code verwijzen naar een website met uitleg of een zelf gemaakt uitlegfilmpje op YouTube. En wat dacht je van een 'puzzeltocht' met QR-codes...

Gerelateerde blogposts

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Plaats hier je reactie.

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.